KANDIDAT ZA ZDRAVSTVENEGA MINISTRA GANTAR: "V Sloveniji imamo zdravila, ki učinkujejo pri covid-19, a so toksična"

Slovenija

Kandidat za ministra za zdravje Tomaž Gantar je v predstavitvi pred matičnim odborom v DZ napovedal dodatne ukrepe za zajezitev koronavirusa. "Treba je maksimalno biti plat zvona in sprejemati najhujše ukrepe, ki posegajo v naše življenja," je dejal. Opozoril je, da bo v kratkem v Sloveniji neobvladljiv položaj, če bo število obolelih tako raslo.

Tomaž Gantar

Gantar, sicer tudi sam zdravnik, je dejal, da je bil problem koronavirusa v začetku podcenjen, češ da gre za bolezen, podobno oz. malo hujšo kot gripa, ter da je razdalja metra učinkovita za preprečevanje širjenja okužbe.

A kot poudarja, je nevarnost bolezni bistveno večja, bolezen pa je bistveno bolj kužna, kot je bilo ocenjeno v začetku. Ob tem pa niso samo starejši tisti, ki so ogroženi, ampak sta v Italiji dva odstotka med tistimi, ki imajo hud potek bolezni, stara med 18 in 45 let.

Število okuženih z novim koronavirusom v Sloveniji raste eksponentno in če bomo obdržali ta trend, bomo v kratkem imeli neobvladljivo število obolelih, je dejal. "Hitro naraščanje števila okuženih pomeni hitro naraščanje števila tistih, ki bodo potrebovali zdravstveno oskrbo v bolnišnicah, pri čemer so te zmogljivosti omejene," je povedal.

Tako želijo upočasniti širjenje virusa, da bi lahko postopoma obravnavali te bolnike, ne vseh naenkrat.

Dodal je, da lahko le upamo, da so strogi ukrepi še pravočasni. Danes namreč ni več problem vnašanja virusa iz tujine, ampak da se širi med prebivalstvom.

Zato so po njegovem mnenju smiselni pozivi, da se ljudje samozaščitno obnašajo in izogibajo vsakim večjim družbam. Kriterij prepovedi združevanja več kot 100 ljudi in držanje metra razdalje je po njegovi oceni neumnost, saj nekdo, ki kiha in kašlja, lahko tudi v tem primeru širi virus.

Države, ki so striktno izvajale ukrepe, so bile pri tem učinkovite, kot je denimo Kitajska, je navedel.

Če bi na Slovenijo projicirali razmere v Italiji, bomo v kratkem potrebovali več kot 200 respiratorjev, medtem ko jih imamo trenutno 168, je od teh prostih za uporabo morda 20 ali 30.

"Ne smemo dopustiti, da pride do tega, da bo zdravnik odločal, koga bo pustil in koga priklopil na aparat. Če bo koncentracija bolnikov naenkrat prevelika, zdravstveni sistem ne bo tega prenesel," je opozoril.

Tako bi po njegovih besedah potrebovali vsaj 100 dodatnih respiratorjev, pa tudi ostalo opremo.

Po njegovem mnenju bo nujno razbremeniti zdravstveni sistem nenujnih pregledov in posegov ter ločiti osebje in poti med kužnimi ter nekužnimi. Že ob vstopu v zdravstvene zavode je treba ločiti okužene in neokužene.

Predvidena so tri različna delovišča v zdravstvu - eno za administrativne potrebe, drugo delovišče za obravnavo urgentnih stanj in delovišče za obravnavo bolnikov s sumom na okužbo s koronavirusom.

"Ni potrebe po paniki, ampak treba se je zavedati stanja in se striktno držati navodil," je dejal.

Opozoril je, da so težave z dobavo že naročene opreme, saj države, ki imajo to opremo, omejujejo dobavo. Poleg tega so številke o potrebah bistveno prenizke, kot so bile sprva ocenjene, da bi zaščitili zdravstvene delavce.

Po njegovih navedbah bi potrebovali milijon mask s posebno zaščito, tri milijone navadnih mask, pol milijona zaščitnih očal, pol milijona oblek, 200.000 rokavic, več kot 100 dodatnih bolniških postelj, 100 ali 200 ventilatorjev, razkužila itd.

Kot je dejal, je ena redkih možnosti, da opremo skušamo dobiti prek Kitajske. Tam se trend umirja, proizvajalci so cenovno ugodnejši, prav tako izdatno pomagajo Italiji.

Nekatera zdravila, ki naj bi učinkovala pri zdravljenju bolezni covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, so v Sloveniji na razpolago. A ker gre za toksična, jih je treba uporabiti le pri najhuje bolnih.

Kitajci in Italijani so šli v nabavo tudi določenih drugih zdravil. Ampak, kot je opozoril, je treba preveriti podatke o učinkovitosti zdravil s strokovnih vidikov, saj noče, da bi nekdo spet skušal narediti posel iz težke situacije, v kateri smo se znašli.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija