KAM Z DOMAČIMI ŽIVALMI V PRIMERU OKUŽBE LASTNIKA? V Ljubljani pripravljajo zavetišče, na Obali premalo kapacitet

Koper

Zavetišča za zapuščene živali po Sloveniji so s ciljem preprečevanja morebitnih okužb z novim koronavirusom zaprla svoja vrata, a to ne pomeni, da so živali ostale same. Pristojni zagotavljajo, da je za živali dobro poskrbljeno tudi v teh dneh, le obiskov ne morejo sprejemati. Eno redkih zavetišč, kjer so še možne posvojitve, je ljubljansko. V Obalnem zavetišču za živali o podobnem ukrepu ne razmišljajo in upajo, da do množičnega izbruha epidemije na tem območju ne bo prišlo.

Glede na to da se zavetišče Ljubljana pripravlja na sprejem živali, katerih edini skrbniki bodo oboleli za covidom-19, nas je zanimalo, ali kaj podobnega načrtujejo tudi v Obalnem zavetišču za živali oziroma kako bi lahko ob morebitnem drastičnem povišanju števila okuženih na Obali lahko izpeljali kaj podobnega.

"Upamo, da do množičnega izbruha epidemije na Obali ne pride ter apeliramo na občanke in občane naj upoštevajo priporočila strokovnih inštitucij in vlade RS," odgovarjajo v Marjetici Koper, ki upravlja z zavetiščem. Kot pravijo, bodo zaradi prostorske stiske morali sprejemati le res nujne primere. "Ob okužbi lastnikov in hospitalizaciji bodo vsi naprošeni, če lahko njihove hišne ljubljenčke prevzamejo družinski člani ali prijatelji, znanci," pravijo v Marjetici.

Obalno zavetišče je sicer trenutno zaprto za obiskovalce, vanj sprejemajo le bolne in poškodovane živalice. Prostih kapacitet je v zavetišču minimalno, trenutno pa tam biva 12 kužkov in 47 muc.

Medtem so v ljubljanskem zavetišču pripravljeni tudi na sprejem živali, katerih skrbniki morajo zaradi novega koronavirusa ostati v bolnišnici in ni drugih družinskih članov ali oseb, ki bi lahko skrbeli za te živali. "Protokol prevzema takšne zapuščene živali na terenu bo potekal kot utečeno doslej v podobnih primerih, in sicer na prijavo pristojnih služb in/ali ob prisotnosti policije ter ob upoštevanju vseh ukrepov za samozaščito," je še povedal vodja zavetišča Marko Oman.

Zaščitno ravnanje priporoča tudi ostalim skrbnikom živali. Svetuje jim, naj bodo psi ves čas na povodcih in naj jih nikakor ne puščajo brez nadzora. Mačk naj ne spuščajo na javna mesta, temveč jim opravljanje potreb zagotovijo v mačjem stranišču. Vsako pogrešanje živali naj takoj prijavijo zavetišču, enako velja tudi za najditelje živali, s tem da živali naj ne vozijo neposredno v zavetišče, temveč morajo predhodno obvestiti zavetišče po telefonu.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  28 .03. 2020 ob  11: 58
Lahko jih oddate tej tovarišici v naslednjem članku