VLADNI RAČUN ZA DONACIJE ŽE ODPRT: Sem lahko nakažete svoj prispevek za odpravo posledic epidemije

Slovenija

Vlada je že odprla poseben transakcijski račun, na katerega lahko vsi zainteresirani nakažejo sredstva za odpravo posledic epidemije novega koronavirusa. Zbrana sredstva se bodo porabljala v okviru proračunske rezerve, vlada pa bo o njihovi porabi mesečno poročala državnemu zboru, so sporočili s finančnega ministrstva.

Odprtje posebnega računa za donacije je v sredo napovedal uradni govorec vlade Jelko Kacin. Naj prispevajo, je pozval predvsem tiste, ki jim je država spričo krize pomagala vrniti se iz tujine z evakuacijskim letom. Na finančnem ministrstvu so ob objavi številke računa zapisali, da je zanimanje veliko.

Na ministrstvu za zunanje zadeve medtem hitijo z organiziranjem evakuacijskih letov za slovenske državljane, ki so še v tujini. Doslej se je na tak način domov vrnilo okoli 310 slovenskih državljanov in rezidentov, ki so se vračali s Kanarskih otokov, Maroka, Pariza, Londona, Prage, Varšave, Beograda, Podgorice, Münchna, Madrida in Moskve. Še eno letalo bo iz Madrida prispelo v soboto, napovedujejo tudi možnost evakuacijskega leta s Finske in iz Ekvadorja.

Vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter je v sredo povedal, da se jim oglašajo vedno novi slovenski državljani, ki poskušajo priti iz tujine in potrebujejo pomoč. Dobra novica pa je, "da jih tudi vedno več prihaja domov na različne načine", je dodal. Po nekaterih ocenah naj bi bilo po svetu še okoli 500 Slovencev, če ne še enkrat toliko.

Številka računa, na katerega lahko donatorji nakažejo sredstva za odpravo posledic epidemije, je: SI56 011006300109972. Namen nakazila je COVID-19, koda namena CHAR. Sklic za pravne osebe je 18 10995-7300000-16115020, za fizične osebe pa 18 10995-7301006-16115020.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija