KAM JE ŠLO 1,4 MILIJONA PRI NAKUPU DELNIC DELAMARISA? Izvedenka razkrila svoje mnenje o poslu med Vegradom in kmetijo Bužekijan

Kronika

Na celjskem sodišču se je danes nadaljevalo sojenje odvetniku Miru Senici in trem soobtoženim zaradi zlorabe položaja in pranja denarja pri nakupu delnic Delamarisa. Zaslišali so izvedenko ekonomske stroke Mileno Kosi, ki je ocenila, da je bil 1,3 milijona evrov vreden posel med Vegradom in kmetijo Bužekijan ekonomsko upravičen.

Kmetija Bužekijan in Miro Senica

Vegrad je leta 2007 plačal direktorici kmetije Bužekijan Blanki Muster 1,3 milijona evrov za svetovanje pri nakupu za 13 milijonov evrov delnic Delamarisa, je dejala Kosijeva. Po njenih besedah je Vegrad takrat naredil investicijski načrt za izvedbo turističnih projektov, ki naj bi mu prinesli 145 milijonov evrov prihodkov.

"Leta 2007 je Slovenija uvedla evro. Marsikdo je takrat v tem videl poslovne priložnosti in je poskušal to izkoristiti. Zato menim, da je bil posel med Vegradom in kmetijo Bužekijan ekonomsko upravičen," je dejala izvedenka.

Odvetnik Emil Zakonjšek, ki zagovarja Musterjevo, je glede na mnenje Kosijeve predlagal, da se sojenje takoj zaključi, ker ocenjuje, da elementi očitanega kaznivega dejanja ne obstajajo, saj pri tem poslu Vegrad ni bil oškodovan.

Sodnica Cvetka Posilovič pa se je odločila, da se sojenje nadaljuje 23. in 30. novembra z zaslišanjem prič.

Tožilstvo Senico bremeni kaznivega dejanja pranja denarja in napeljevanja nekdanje direktorice Vegrada Hilde Tovšak k zlorabi položaja, Tovšakova je obtožena zlorabe položaja, Blanka Muster pa je obtožena pomoči pri zlorabi položaja. Ob tem sta tudi tajnica Senice Olga Zaviršek in Musterjeva obtoženi pomoči pri kaznivem dejanju pranja denarja.

V julijskih zagovorih so vsi obtoženi zanikali krivdo. V tej zadevi so predobravnavni narok izvedli leta 2017, ko Senica, Zavirškova in Musterjeva krivde niso priznali, Tovšakova pa je za očitana kazniva dejanja najprej priznala krivdo, decembra leta 2018 pa na predobravnavnem naroku preklicala sporazum o priznanju krivde.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  09 .11. 2021 ob  15: 24
-1
Kaj pa pravia Glavič in Maver?