KAKŠNO POLETJE NAS ČAKA? ARSO napoveduje tole

Koper

Poletje je pred vrati, hkrati s tem pa se tudi že pojavljajo napovedi ekstremne vročine in drugih vremenskih težav v Evropi. Kot pojasnjujejo na Agenciji RS za okolje (ARSO) večina napovedi res gre v smeri nadpovprečno toplega poletja, vendar ekstremne suše ne pričakujejo. Žal pa je morje že zdaj nadpovprečno toplo. 

"Večina sezonskih napovedi za naše širše območje res napoveduje nadpovprečno toplo poletje," so zapisali na Agenciji RS za okolje (ARSO) v odgovoru na naša vprašanja. Ob tem dodajajo, da se vročina ne bo začela zelo kmalu, saj je napovedi vsaj ta in prihodnji teden še ne predvidevajo.

Ekstremne temperature so običajno povezane tudi s sušo. Kot zagotavljajo na ARSO, so trenutno razmere, kar se tiče vodnih zalog v tleh, rekah in v podtalnici, dobre. "Tudi napovedi za prihodnjih 14 dni ne napovedujejo sušnih razmer, ampak vsaj povprečno količino padavin, zato smo lahko optimisti za začetek poletja v mesecu juniju," navaja meteorolog Branko Gregorčič z ARSO. Kot še dodaja, napovedi za julij in avgust seveda niso zanesljive, najbolj verjetno pa bo letošnje poletje "nadpovprečno toplo in povprečno namočeno. Torej ne gre pričakovati neke ekstremne suše, kot smo je bili deležni leta 2022, niti tako številnih neurij kot lani."

Najverjetneje bomo deležni nekaj vročinskih valov predvsem julija in avgusta, a "brez krajevnih neurij pa tudi ne bo šlo".

Vendar pa letos morje ne bo nudilo pričakovane osvežitve. Že sedaj je namreč temperatura morja nadpovprečna, takšna pa bo ostala tudi poleti. "Temperatura morja je za konec maja nadpovprečna in bo verjetno tudi poleti ostala nad dolgoletnimi pričakovanimi vrednostmi," še opozarjajo na ARSO.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija