KAKO SMO VOLILI NA OBALI: Očitna zmaga Svobode, Popovič doživel razočaranje?

Koper

Na nedeljskih parlamentarnih volitvah je Gibanje Svoboda osvojilo zgodovinsko zmago. Po 99,68 odstotkih preštetih glasov je prejelo 34,54 odstotka vseh oddanih glasov, kar v državnem zboru predstavlja 41 stolčkov. Zgodovinska je bila tudi volilna udeležba, in sicer skoraj 70-odstotna. Kako pridno pa smo se volitev udeležili v občinah Slovenske Istre in komu smo namenili največ glasov?

Gibanje Svoboda Roberta Goloba je zmagalo ne le v vseh obalnih, ampak tudi v vseh primorskih občinah. Največ glasov je Golobova stranka prejela v volilnem okraju Koper 1, in sicer 44,46 odstotka, v Kopru 2 pa 43,57 odstotka glasov. Izolani so njegovi stranki namenili 43,81 odstotka glasov, najmanj, a še vedno dovolj za zmago, pa v Piranu, kjer se je za Gibanje Svoboda odločilo 40,41 odstotka volivcev. V vseh obalnih občinah je bila na drugem mestu SDS, na tretjem pa SD.

V volilnem okraju Koper 1 je volivce tako najbolj prepričala Tamara Kozlovič (Gibanje Svoboda) – namenili so ji 5.144 glasov. Na drugem mestu je pristal Albin Železnik (SDS) s 1.299 glasovi, na tretjem pa Natalija Gulič (SD) z 835 glasovi. V volilnem okraju Koper 2 je slavila Mateja Čalušić (Gibanje Svoboda) s 7.406 glasovi, Silvanu Radinu (SDS) so volivci na drugem mestu namenili 2.473 glasov, Jadranki Šturm Kocjan (SD) na tretjem pa 1.144 glasov, kažejo podatki Državne volilne komisije.

V Izoli je največ, 3.642, volivcev in volivk obkrožilo Roberta Janeva (Gibanje Svoboda), sledi Mojca Mahajnc (SDS), ki jo je obkrožilo 1.218 oseb, na tretjem mestu pa je Romina Kralj (SD), za katero je glasovalo 693 Izolanov in Izolank. Tudi v Piranu je največ glasov prejel kandidat Gibanja Svoboda, Danijelu Bešiču Loredanu so volivke in volivci namenili 3.571 glasov. Drugi najbolj 'priljubljen' je bil Vojko Jevševar (SDS) s 1.424 glasovi, tretja pa Meira Hot (SD) s 1.049 glasovi.

V parlamentu bo sedelo pet obalnih poslancev, predstavnik italijanske manjšine znova Žiža

Trenutni rezultati kažejo, da je bilo v državni zbor izvoljenih pet poslancev iz Slovenske Istre, in sicer Tamara Kozlovič, Mateja Čalušić in Robert Janev iz Gibanja Svoboda, Matej Tašner Vatovec iz Levice in Meira Hot iz SD. Slednja dva sta bila poslanca že v preteklem mandatu.

Se pa bo omenjenim obalnim poslancem pridružil še predstavnik italijanske narodne skupnosti. Na že drugih zaporednih volitvah je bil izvoljen Felice Žiža. 

Iz volilne enote Postojna, kamor sodijo volilni okraji iz Slovenske Istre, bi sicer v parlament prišlo 11 poslancev. Poleg zgoraj naštetih še Matej Arčon, ki je na listi Gibanja Svoboda kandidiral v Novi Gorici, in Andreja Živic iz Sežane, pa še trije predstavniki SDS (Eva Irgl, Zvonko Černač in Danijel Krivec) ter en predstavnik NSi (Jernej Vrtovec).

Je rezultat stranke L'BP pokazatelj razpleta lokalnih volitev v Kopru? 

Eno največjih razočaranj na državnozborskih volitvah je najbrž doživel nekdanji župan Kopra Boris Popovič, predvsem sodeč po rezultatih, ki jih je njegova stranka L'BP zabeležila na Obali oziroma v domačem Kopru. V obeh koprskih volilnih okrajih, kjer je kandidiral sam Popovič, je pristal na petem mestu: v okraju Koper 1 je prejel 617 glasov ali 5,33 odstotkov, v Kopru 2 pa 761 glasov oziroma 4,48 odstotkov.

Nič boljše se mu ni izšlo v Izoli in Piranu, kjer je v obeh primerih s svojima kandidatoma pristal na 13. mestu. V Izoli je Rene Ristovski prejel 134 glasov oziroma 1,61 odstotkov, v Piranu pa Anja Pečič 116 glasov ali 1,31 odstotkov. 

Nedeljskih volitev se je sicer udeležilo rekordno število volivk in volivcev, po zadnjih podatkih 69,71 odstotkov. Na Obali so bila najbolj obiskana volišča v okraju Koper 2, kjer je glasovalo 68,81 odstotka volivk in volivcev, sledi Izola – kjer so prešteli že vse glasove – s 66,58-odstotno udeležbo, v okraju Koper 1 je glasovalo 63,39 odstotkov volivk in volivcev, najmanj pa v Piranu, kjer je bila udeležba na volitvah 59,78-odstotna.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
bubobubo |  26 .04. 2022 ob  14: 01
Zhe, res je zanimivo, da je Piran vedno najslabše zastopan ob volitvah, mogoče so res tam samo uradno prijavljeni dotični osebki, živijo in volijo pa drugje, dvomim, da so domačini tako indiferentni
Opazovalec |  25 .04. 2022 ob  15: 47
Kaj je kdo videl Borisa?......alora pride več ksno.....
frikofrkic |  25 .04. 2022 ob  13: 16
38
Počasi bi Borisu lahko dali tolažilno nagrado za vztrajnost.
Sicer pa je za predvidevat, da bo počakal teden ali dva in se spet začel pojavljat, kot da nič ni bilo. Vmes bo živčno iskal krivce.
JKDWingChun |  25 .04. 2022 ob  11: 37
27
Popovič je eno samo razočaranje že od prvič ko je sedel na stolček zupana
Zhe |  25 .04. 2022 ob  11: 34
28
Zanimivo bi bilo raziskati zakaj je v Piranu najnižja volilna udeležba v Istri ... razmišljam na glas, ne pravim, da imam prav:
- verjetno obstaja nek procent stalno prijavljenih v mestu Piran predvsem zaradi različnih bonitet (parkiranje), ki pa v Piranu v resnici ne živijo - in te imajo tudi volilno pravico v Piranu,
- zanima me, če so v zgornji statistiki za Piran odšteti volilci, ki so glasovali na omnia voliščih (torej tisti, ki so prijavljeni v Piranu, vendar so v praksi glasovali drugje) - morda bi lahko to raziskali na Regionalu?

Če je temu tako kot špekuliram zgoraj, bi bilo zanimivo razmisliti kako ima to lahko vpliv na lokalne volitve (beri: ljudje, ki ne živijo v mestu imajo nato volilno pravico in se udeležujejo ali ne-udeležujejo županskih volitev, referendumov, ipd.) in kako to vse skupaj vpliva na reševanje ključnih problematik s katerimi se mesto oz. občina sooča ... ne pravim, da je to res pereč problem, vseeno pa pogrešam neko javno razpravo na to temo, saj je to potencialno povezano z mnogimi vprašanji (koliko ljudi kje živi, kakšne potrebe imajo in kakšni ukrepi so potrebni), ki so vezana na razvoj prostora in posledično tudi OPNja - ki v Piranu še ni sprejet.
Caput Histriae |  25 .04. 2022 ob  11: 22
52
zadnji trije nastopi bivšega župana pa so uspeh brez primer
- volitve za župana, žal ne
- parka ne damo, žal ne
- parlamentarna volite, žal ne
a mu lahko nekdo sporoči da je to to!