KAKO SE JI JE USPELO Z ZANZIBARJA VRNITI BREZ TESTA IN KARANTENE? "Policija na kontrolnih točkah ni stalno prisotna"

Slovenija

V eni izmed skupin ljubiteljev potovanj na družbenem omrežju Facebook se je v nedeljo pojavil zapis Slovenke, ki je bila na dopustu na Zanzibarju. Kot je razkrila, naj bi se domov vrnila brez negativnega testa. Zanj naj je ne bi vprašali nikjer. "Nobenega testa nisem rabila za nobeno smer in sem lepo doma," je zapisala. 

Slovenka, ki se je v nedeljo vračala z Zanzibarja, naj bi v ponedeljek prišla domov v Slovenijo, brez da bi jo kdorkoli na letališču ali meji vprašal za negativni test na koronavirus. Spomnimo, da se je pred dnevi iz Afrike, sicer iz Namibije, vrnil mariborski zdravnik, s seboj pa prinesel južnoafriški sev, ki ga do tedaj v Sloveniji še nismo imeli. Ravno na Zanzibarju pa je okoli 20. februarja umrl slovenski državljan. Ministrstvo za zunanje zadeve je ob tej novici odsvetovalo vsa nenujna potovanja v tujino. A dopustniki očitno niso deležni nikakršne kontrole.

Ravno včeraj je sicer notranji minister Aleš Hojs v državnem zboru napovedal, da bodo v kratkem zaostrili nadzor na slovenski meji, odločitev pa naj bi bila posledica "neodgovornosti nekaterih, ki se v zadnjem tednu vračajo predvsem iz eksotičnih držav". Poimensko je ob tem navedel ravno Zanzibar.

Kot je pojasnil notranji minister, so v zadnjih dnevih zabeležili primere, ko tisti, ki prispejo na dunajsko letališče z Zanzibarja, na meji navedejo, da se vračajo zgolj iz Avstrije. Je med njimi tudi Slovenka, ki se je oglasila na Facebooku?

Fotografija je simbolična.

Kot je včeraj navedel Hojs, se tega ne da zajeziti drugače kot z bolj striktno kontrolo. Vzpostavili bi jo lahko že v tem tednu. Kje pa je bila ta kontrola do sedaj? Vprašanja smo naslovili na pristojno ministrstvo.

Na Ministrstvu RS za notranje zadeve so nam glede kontrol na notranjih mejah EU sicer pojasnili, "da trenutno slovenska policija na kontrolnih točkah stalno ni prisotna, še vedno pa preverja vstop oseb v Republiko Slovenijo zaradi preprečevanja širjenja virusa covid-19. Kontrolo prehajanja notranjih mej EU izvaja z izravnalnimi ukrepi na območju celotne države".

Ali sploh kdo preverja točnost navedb tistih, ki prečkajo mejo?

Na ministrstvu so nam dejali, da "vlada vseskozi spremlja epidemiološko stanje v državi in se na podlagi ocen strokovne posvetovalne skupine ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje redno odloča o vrsti ukrepov za zajezitev širjenja nalezljive bolezni covid-19. Namen vsakega sprejetega ukrepa je zajeziti širjenje virusa in izboljšati epidemiološko stanje v državi ter zagotoviti varnost našim prebivalkam in prebivalcem". Kot dodajajo, še vedno odsvetujejo vsa nenujna potovanja, "vsekakor pa je na mestu ponovni poziv za odgovorno ravnanje vsakega posameznika, ki se vrača iz tujine".

Napotitev v karanteno

Ministrstvo smo prosili za pojasnilo, koga se na meji napoti v karanteno in koga ne. "Države, za katere obstaja visoko tveganje za okužbo z virusom SARS-CoV-2, ali administrativne enote držav, so uvrščene na rdeči seznam," so nam pojasnili in dodali, da  se "osebo, ki prihaja iz države na rdečem seznamu, zaradi morebitne okužbe z virusom SARS-CoV-2 napoti v karanteno za deset dni".

Osebe, ki ob prehodu meje predložijo negativni izvid testa na prisotnost novega koronavirusa, niso napotene v karanteno. "Test mora biti opravljen po metodi PCR v državi članici Evropske unije ali državi članici schengenskega območja ali pri organizacijah oziroma pri posameznikih v tretjih državah, ki jih Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) prepoznata kot ustrezne in so objavljeni na spletni strani NLZOH, in ne sme biti starejši od 48 ur od odvzema brisa. Test se lahko opravi tudi s hitrim antigenskim testom v državi članici Evropske unije ali schengenskega območja in ne sme biti starejši od 24 ur od odvzema brisa," pojasnjujejo.

Glede števila primerov potnikov, ki so se zlagali, da prihajajo iz Avstrije, dejansko pa so se vračali iz afriških držav, so nam odgovorili, da tega podatka nimajo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ištrijan |  02 .03. 2021 ob  15: 37
20
Dobesedno obešanje na veliki zvon dejanje, s katerim se norčuje iz ljudi, ki si tega 1. ne morejo privoščit in 2. iz tistih, ki se držimo (v nebo vpijočih idiotskih) ukrepov še bolj idiotske ljubljanske vlade!!!!

Ljudje so res dobri, da se jim ob takih novicah in ob vztrajanju vlade s kopico nenormalnih in nesmislenih ukrepov, množično ne utrže....!!
vseved |  02 .03. 2021 ob  13: 04
13
Kaznovat in zapret za leto dni.