PRIŠLI IZ ZANZIBARJA, A LAGALI, DA SE VRAČAJO IZ AVSTRIJE: Obetajo se precejšnje zaostritve nadzora na slovenski meji

Slovenija

Notranji minister Aleš Hojs je danes v državnem zboru napovedal, da bi lahko že v tem tednu v okviru prizadevanj za zajezitev okužb z novim koronavirusom prišlo do precejšnjih zaostritev nadzora na slovenski meji. Kot je še dejal v odgovoru na poslansko vprašanje, bo odločitev o tem sprejela vlada. Kdaj točno naj bi to bilo, ni navedel.

Kot je še dejal, bodo najverjetneje vse evropske države, vključno s Slovenijo, v naslednjih dneh primorane v zaostritev režimov na meji. Ob tem se v Sloveniji strokovna komisija epidemiologov in zdravnikov nagiba k strogemu zaprtju nadzornih točk na "naših evropskih notranjih mejah".

Hojs je še dejal, sam osebno ne verjame, da bi lahko prišlo do kakšnih sprostitev na meji, je pa obljubil, da naj bi šla zaostritev protikoronskih ukrepov na meji v tej smeri, da ne bodo prizadeti "tako občani ob meji kot dvolastniki". Dodal je še, da bo ponovno potrebno opredeliti izjeme za prehod meje brez testov za okužbo na novi koronavirus, bo pa verjetno za dnevne migrante in tiste, ki se izobražujejo, po njegovem potrebno uvesti vsaj sedemdnevno testiranje na okužbo.

Aleš Hojs

Kot je še dejal, naj bi bila zaostritev protikoronskih ukrepov na meji predvsem posledica "neodgovornosti nekaterih", ki se v zadnjem tednu vračajo predvsem iz eksotičnih držav. Poimensko je ob tem navedel Zanzibar, kjer naj bi bila razširjena predvsem južnoafriška različica novega koronavirusa, za katero velja, da je bolj nalezljiva, cepivo proti covidu-19 pa naj bi bilo proti tej različico omejeno učinkovito.

Dodal je še, da so v zadnjih dnevih zabeležili primere, ko tisti, ki prispejo na dunajsko letališče z Zanzibarja, na meji navedejo, da se vračajo zgolj iz Avstrije. "Tega se ne da zajeziti drugače kot z bolj striktno kontrolo, z bolj striktnim režimom," je še dejal notranji minister.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  02 .03. 2021 ob  14: 11
če ne boš z mamo, ki ima nepremičnino v tujini, s tabo v avtu in boš brez testa, boš končal v 10 dnevno karanteno ! JA !!!
Marinajo |  02 .03. 2021 ob  09: 52
A bo mama na mejo šla