KAKO RAZKUŽITI RAZLIČNE POVRŠINE? Zelo uporaben je alkohol

Trendi

Fakulteta za farmacijo Univerze v Ljubljani oziroma njena skupina za spremljanje novosti na področju zdravil in cepiv pri okužbi z novim koronavirusom je izdala mnenje o primernih razkužilih za površine. Kot zelo dobro sredstvo za razkuževanje svetuje 62 do 71-odstotni alkohol (etanol, izopropanol, n-propanol).

Za razkuževanje javnih površin in skupnih prostorov v večstanovanjskih objektih sicer svetujejo tudi uporabo vodne raztopine z 0,1-odstotnim natrijevim hipokloritom, 0,5-odstotnim vodikovim peroksidom ali 1-odstotnim kalijevim peroksimonosulfatom. Ta sredstva pa niso primerna za razkuževanje rok, telesa ali živih organizmov, prav tako opozarjajo na pazljivo ravnanje s koncentriranimi raztopinami.

Na osnovi testov, opravljenih med preteklimi epidemijami koronavirusov in glede na preliminarne raziskave pri novem koronavirusu ugotavljajo, da lahko koronavirusi ostanejo na plastičnih, kovinskih in steklenih površinah do devet dni v najoptimalnejših pogojih, vendar jih je mogoče inaktivirati že v eni do dveh minutah z 62 do 71-odstotnim etanolom, 0,5-odstotno vodno raztopino vodikovega peroksida ali 0,1-odstotno vodno raztopino natrijevega hipoklorita (varikina), svetujejo na fakulteti.

Pri razkuževanju je mogoče etanol v enakem volumskem deležu zamenjati z alkoholi, ki imajo enak razkuževalni učinek. Druga možnost je 1-odstotna raztopina kalijevega peroksimonosulfata (ecocid S), ki pa mora na površini delovati vsaj 15 minut, nato pa je površino treba sprati še z vodo. Pred razredčitvijo do delovne koncentracije pa je treba zavarovati oči, roke in telo z zaščitnimi sredstvi.

Za razkuževanje tako svetujejo predvsem uporabo 62 do 71-odstotnega alkohola (etanol, izopropanol, n-propanol), ki ga je mogoče uporabiti tako za razkuževanje delov telesa kot tudi za površine, so sporočili s fakultete.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija