KAKO POGOSTO PERETE POSTELJNINO? Preverite, na koliko časa bi morali to storiti in zakaj

Trendi

Glede na vse previdnostne ukrepe proti koronavirusu je pomembno in bistveno, da ne pozabite oprati posteljnine in tako preprečite nastanek mikrobov in pršic. Pršice se namreč v neoprani posteljnini hitro namnožijo. To pa zato, ker se ta mikroskopska bitja hranijo z odmrlo kožo, ki se vsako noč kopiči na vaših rjuhah. Kar desetina teže blazine, ki ni bila nikoli oprana, je sestavljena iz lusk človeške kože, plesni, pršic (vključno z odmrlimi pršicami) in njihovih iztrebkov. Razmislite o tem in verjetno boste posteljnino zamenjali že danes. 

Operite rjuhe in odeje vsaj enkrat na štirinajst dni. Če ima kdo v vašem gospodinjstvu astmo, ekcem ali alergijo na pršice, zamenjajte posteljnino enkrat tedensko.

Posteljnino operite na 60 stopinjah Celzija ali več. Če boste posteljnino prali na nižji temperaturi, bodo iztrebki pršic sicer izprani, vendar bodo pršice preživele.

Redno operite plišaste igrače, in sicer na 60 stopinj Celzija, da ubijete pršice, ki se skrivajo v notranjosti. V primeru, da na plišasti igrači piše, da je ne smete prati na tako visoki temperaturi, igračo dajte v plastično vrečko in jo za vsaj 12 ur položite v zamrzovalnik. Nato jo operite na temperaturi, ki jo priporoča proizvajalec igrače.

Odeje in blazine operite vsaj dvakrat na leto. Pazite, da je v pralnem stroju dovolj prostora za premikanje perila. Če ga ni, odejo raje odnesite v čistilnico. Kar se tiče spalnih blazin, je pomembno, da jih čim hitreje posušite, še posebej, če imajo polnilo iz naravnih vlaken, ki vlago lažje zadržijo in lahko začnejo hitreje gniti.

Posesajte vzmetnice. Nekateri proizvajalci vzmetnic trdijo, da lahko sesanje nekaterih vrst vzmetnic premakne polnilo v notranjost, zato vedno najprej preglejte navodila za nego, ki ste jih dobili skupaj z vzmetnico. Pri sesanju uporabite nastavek in sesalec nastavite na najnižjo jakost sesanja. Prizadevajte si to narediti vsakih nekaj mesecev in sicer tako, da poleg vzmetnic posesate tudi vse okrog okvirja postelje.

Ne pospravljajte postelje takoj, ko vstanete. Med spanjem se namreč lahko potimo in pospravljena postelja zadrži vlago in toploto v postelji. Zaradi tega postane postelja nadvse privlačna za pršice.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija