KAKO ODGOVARJA INVESTITOR NA OČITKE SEMEDELČANOV: Je pripravljen njihove predloge sprejeti?

Koper

Kot smo že poročali, dviguje ureditev območja nekdanjih Slavnikovih garaž veliko prahu. Kljub temu da je koprska občina podaljšala rok za objavo predloga izhodišč za pripravo občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN), na Avtomatik Delovišču opozarjajo, da naj bi investitor zavajal z deležem ozelenitve območja, javnosti pa naj bi predočil manjšo novogradnjo, kot jo kažejo njegovi tehnični načrti. Preverili smo, kako te očitke komentira investitor.

Investitor Alojz Gregorčič, lastnik podjetja Zaliv, se je že pred desetletji ukvarjal s problematiko urejanja tega območja. Sedaj želi na območju garaž nekdanje avtobusne družbe Slavnik zgraditi tri večstanovanjske objekte, poslovni objekt in hotel s petimi oziroma šestimi etažami višine do največ 28 metrov.

Poleg tega načrtuje tudi štiri dodatne etaže pod njimi, na dveh izmed njih bi bilo nekaj manj kot 300 parkirnih mest, pa tudi stanovanjske kleti, prostori za tehniko in poslovni arhivi.

Predvidena je tudi gradnja nove prometne povezave čez hitro cesto, ki bi bila dvignjena do 10,90 metra nadmorske višine.

Semedelčani pa z njegovim načrtom niso zadovoljni, pravzaprav Gregorčiču očitajo zavajanje. Zbrani v Facebook skupino V Semedeli opozarjajo, da gre za "en sam betonitis" in da bodo stanovalci namesto morja, lahko gledali v spalnice in dnevne sobe objektov, ki bodo zrasli na tem območju.

Pri investitorju smo preverili, kako komentira očitke domačinov, da bodo objekti v resnici višji, kot je navedeno v predstavitvi načrtov in da ozelenitev v tolikšni meri ni možna. Vprašali smo ga tudi, v čem vidi največji doprinos načrta za Semedelo in Koper.

Še enkrat avditorijski pogled iz Semedele proti mestu in morju, a bolj realistično ponazorjeno, česa Semedelčani nočemo ...

Objavil/a V Semedeli dne Četrtek, 18. marec 2021

"Predlagana višina novih objektov je določena z absolutno nadmorsko višino. Če bo ta višina v prostorskem aktu sprejeta, jo bo projektna dokumentacija za gradnjo in sama gradnja morala spoštovati," je pojasnil Gregorčič. Na očitke domačinov glede zelenja pa odgovarja, da so "v zasnovi prikazane ozelenitve opredeljene kot ozelenitve na terenu (zahodni del ob vrtcu) in ozelenitve ravnih streh nad pritličjem, kar dandanes ne predstavlja več tehnološkega problema".

O doprinosu načrta je Gregorčič dejal, da "projekt v okviru lastnine naročnika v prostor vnaša dve javni urbani potezi – ureditev javnega trga sredi Semedele in možnost prijazne komunikacije med Semedelo in promenado proti mestnemu središču Kopra".

Novo visoko "pritličje", ki se začne nad novim visokim pritličjem (za višino dveh ljudi ali več je vsakega, nabrž po 4...

Objavil/a V Semedeli dne Sreda, 17. marec 2021

Na vprašanje, ali so pripravljeni sprejeti tudi popravke in predloge javnosti, pa odgovarja, da verjame, da bo "z javnostjo stekel konstruktiven dialog, ki lahko prinese tudi kakšno izboljšavo naše rešitve".

Gradnja tega projekta bi se po besedah investitorja, v kolikor bo OPPN sprejet sredi leta 2022, lahko začela konec leta 2022 ali v začetku leta 2023. Kot pojasnjuje Gregorčič, pa naj bi trajala dve leti "ali morda še kaj več".

Novinarska vprašanja smo naslovili tudi na Krajevno skupnost Semedela in Avtomatik Delovišče, a njihovih odgovorov še nismo prejeli. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
štupido |  20 .03. 2021 ob  08: 05
Alfa BETA odjavi se
alfa |  19 .03. 2021 ob  22: 30
saj ni problem v gradnji blokov, ampak VIŠINA stolpov je bolj kot drugo vprašljiva,da ne bodo neki nebotičniki