KAKO (NE)UČINKOVITA JE NAŠA INŠPEKCIJA: Bi nas moralo skrbeti, kaj jemo?

Slovenija

Potem ko je v slovenskih medijih zaokrožila informacija o neustreznosti nekaterih od analiziranih oljčnih olj, nas je bralka opozorila, da je eno od olj na seznamu še vedno na policah trgovin. Da se kot mnogokrat veliko govori, naredi pa nič, nas je opozoril tudi koprski oljkar Matej Lisjak, ki pravi, da inšpekcija spi, zato so vprašljive tudi sankcije za tovrstne prekrške. Naposled smo tudi z Uprave RS za varno hrano prejeli neodločne odgovore o postopku, ki sledi ugotovljenim nepravilnostim.

Matej in Grega Lisjak iz Oljarne Lisjak v Šalari pri Kopru

"Inšpekcija spi! Že večkrat smo dali pobudo, da se kaj naredi v tej smeri, a na koncu se ne zgodi nič," kritično pripoveduje Matej Lisjak, večkrat nagrajeni oljkar iz Kopra in eden največjih pridelovalcev oljčnega olja pri nas. Po njegovem vedenju inšpektorji proizvajalcem neustreznih oljčnih olj izdajajo le opozorila, pravzaprav ga zanima, koliko glob sploh izdajo. "Predvidevam, da se bodo sklicevali na to, da nimajo dovolj financ. Naj raje izdajo kakšno globo, da dobijo denar za več analiz," še pravi Lisjak. Na trgu se namreč znajde več sto olj, medtem ko vzorce poberejo le približno dvajsetim.

Na naše vprašanje, kakšen postopek se sproži v zvezi z vzorci olj, za katere je bilo v laboratorijskih analizah ugotovljeno, da so neustrezni in kaj se s temi olji zgodi, na Upravi RS za varno hrano odgovarjajo, da odredijo prepoved dajanja na trg in umik s polic, prav tako uvedejo prekrškovni postopek. Vprašali smo tudi, kakšne so pristojnosti njihove inšpekcije in ali so za tovrstne prekrške predpisane globe, a so nas podučili, da gre za globe za tiste, ki so odgovorni za označevanje izdelkov, ki se dajejo na trg.

Zato so tudi na vprašanje, koliko proizvajalcev letno prejme globo zaradi ugotovljenih nepravilnosti, na Upravi za varno hrano odgovorili le, da proizvajalci niso vedno odgovorni za označevanje.

Naša bralka (ime hranimo v uredništvu) pa nas je opozorila tudi na to, da naj bi bilo eno od olj s seznama neustreznih (šlo naj bi za MONINI CLASSICA, extra deviško oljčno olje) še vedno na policah enega od največjih trgovcev v Sloveniji. A na Upravi za varno hrano mirijo: "Kot neustrezni so določeni samo tisti loti oljčnega olja, od katerih je bil odvzet vzorec. Ostali loti istega proizvajalca so lahko skladni," in dodajajo: "Seveda pa mora biti trgovec pozoren na preverjanje dobaviteljev."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  22 .05. 2019 ob  12: 20
Policija, tožilstvo, sodstvo in raznorazne inšpekcije itak spijo. Kdo ve koliko ton tega poljskega mesa bolnih krav smo pojedli, pa koga briga. A je kdo odgovarjal, izgubil službo? Pa pet milijard evrov bančne luknje in niti enega samcatega krivca.
vseved |  22 .05. 2019 ob  12: 17
Ljudje gledajo samo ceno , ne znajo pa cenit kvalitete.