KAKO JE OREL PRIŠEL NA SLED LASTNIKU JADRNICE: "Šel sem skozi vso logiko, ki nastane, če poznaš zakonodajo okrog plovil"

Piran

Lastnik jadrnice, ki jo je 14. avgusta zapuščeno na morju pri Fiesi odkrila Uprava RS za zaščito in reševanje, je živel v prepričanju, da so mu plovilo ukradli. V resnici pa se je jadrnica odvezala in odplula, so danes sporočili s Policijske uprave (PU) Koper.

Jure Orel je policistom pomagal pri iskanju jadrnice.

Koprski policisti so sredi avgusta iskali lastnika jadrnice, ki je bila zasidrana na morju v bližini Fiese. "Na objave v medijih se je odzvalo nekaj občanov, ki so nam pomagali, najbolj konkretna pomoč z informacijami pa je prišla iz jadralskih krogov," je danes sporočila tiskovna predstavnica PU Koper Anita Leskovec. "Dejansko smo prejeli prave podatke in našli lastnika. S tem smo ponovno dokazali, kako pomembno je sodelovanje v skupnosti," je še dodala in se zahvalila vsem za pomoč. 

Izvedeli smo, da je 'detektivsko' delo iskanja lastnika opravil koprski jadralec in predsednik športne zveze Koper Jure Orel, zato smo ga poklicali po telefonu. Razložil nam je, da je novico o iskanju lastnika pri Fiesi odkrite jadrnice najprej zasledil na Facebooku "in nato šel skozi vso logiko, ki lahko nastane, če poznaš zakonodajo okrog plovil. Jadrnica je bila spredaj brez registracije in vedel sem, da take pri nas ne morejo biti v morju, v Italiji pa ja. Italija dopušča možnost, da so jadrnice do 10 metrov neregistrirane."

Orel: "Ne vemo, ali se je jadrnica odvezala sama, ali jo je kdo drug"

Še drugi indic, ki je kazal na to, da je jadrnica morda priplula iz Italije, je bilo njeno ime, Gioia, doda Orel. "Glede na to, da poznam nekaj institucij čez mejo, sem se obrnil kar na tržaško sekcijo Lege navale, ki je nato preko Facebooka dala poziv svojim članom in ostalim, če je slučajno kdo videl to jadrnico. Eden se je oglasil, da pozna jadrnico, ki je bila prej privezana v Miljah, lastnika pa ne. Čez dan ali dva je prišla druga informacija, da se je ta jadrnica nedolgo nazaj prodajala prek oglasa na določeni spletni strani, kjer pa so bili navedeni podatki lastnika." Vse te informacije je Orel sproti posredoval policiji in danes so ga informirali o tem, da so lastnika našli. 

Kot je dodal, jadrnice, v kolikor ne bi našli lastnika, verjetno ne bi uspeli prodati na dražbi. "Vprašanje je, kdo bi jo kupil, brez jamborja, jader ... Potreboval bi veliko denarja za opremo, medtem ko se opremljene prodajajo za zelo malo denarja. Mislim, da bi kupca težko dobili," je komentiral. V primeru, da ne bi bila prodana na dražbi, bi jadrnica šla na uničenje, kar pa bi predstavljalo strošek. "Vesel sem, da se je našel srečen ali pa mogoče nesrečen lastnik. Ne vemo, ali se je jadrnica odvezala sama ali jo je kdo drug. Težko je ugotoviti, kaj je zadaj in tudi ni na meni, da bi to ugotavljal," nam je še povedal Orel.

Policisti so tako ugotovili, da je lastnik jadrnice 54-letni državljan Italije, ki je bil prepričan, da so mu plovilo ukradli, a naj bi se to odvezalo in odplulo samo. Italijan je plovilo že prevzel, poravnal pa je tudi stroške, ki so jih imeli na PU Koper s privezom v portoroški marini, kjer je jadrnica čakala na lastnika.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija