KAKO DOLGO JIH BO ŠE OGROŽALA VODA? Tako pravijo na DRSI glede ureditve odvodnjavanja ob tripasovnici proti Šmarjam

Koper

Pred kratkim smo pisali o problematiki stanovalcev z območja nad Paderno ob tripasovni cesti proti Šmarjam (KoperDragonja), saj k njim domov ob vsakih večjih neurjih dereta voda in blato. Ob večjem nalivu konec meseca maja jim je zalilo polovico pritličja hiše, blato pa je napolnilo dvorišče. Stanovalci so nam povedali, da se s posledicami neurij soočajo že vse od rekonstrukcije tripasovnice. Zaradi problematike so se že večkrat obrnili na Direkcijo RS za infrastrukturo (DRSI) in še nekatere institucije, vendar več od obljub niso nikoli dobili.

Pred leti je potekala rekonstrukcija tripasovne ceste proti Šmarjam (KoperDragonja), v okviru katere je bilo urejeno tudi odvodnjavanje meteorne vode, ki je speljana v jaške, kateri so združeni v eno cev, ki je speljana na njive. Ta voda in z njo še blato z okoliških njiv pa sedaj ob neurjih dereta proti njihovi hiši, ki stoji nad Paderno.

Stanovalci so nam povedali, da so se v zadnjih treh letih z omenjeno problematiko že večkrat obrnili na DRSI in še na nekatere institucije. Prav tako so nam povedali, da je za rešitev te problematike že narejen izvedbeni načrt, ki so ga pripravili na omenjeni direkciji, vendar do realizacije še ni prišlo. Odgovora, zakaj ne pride do realizacije, pa niso dobili nikoli. Kje je razlog, da se na tem področju ni še nič premaknilo in kdaj se nameravajo lotiti te problematike, smo povprašali na DRSI.

Tam so nam povedali, da je za ureditev odvodnjavanja na cesti G1-11, odsek 1062 KoperDragonja, v dolžini 810 m pripravljen izvedbeni načrt, ki vključuje ustrezne tehnične rešitve za ureditev odvodnjavanja za potrebe dimenzioniranja jarkov in meteorne kanalizacije, ki vključujejo hidrološko-hidravlični izračun.

Po njihovih besedah je potrebno na obravnavanem odseku v projektnih rešitvah predvideti zaščito brežin ob saniranem odvodnem jarku glavne ceste na območju stacionaže v dolžini 110 metrov levo. Prav tako je potrebno preveriti stabilnost obcestnih brežin v dolžini 90 metrov desno.

"Trenutno je izvedbeni načrt v recenziji. Ko bo le-ta zaključena, sledi priprava razpisne dokumentacije ter objava javnega naročila, predvidoma v prihodnjem letu," so nam še povedali na DRSI.

So nam pa tamkajšnji stanovalci povedali, da so se kmalu po zadnji povodnji, o kateri smo pisali na našem portalu, tam oglasili pristojni z direkcije in jim predstavili izvedbeni načrt ureditve odvodnjavanja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  11 .06. 2024 ob  13: 22
ma nič ne bodo uredili. Bo treba vzet motorke in vile v roke
ManofSteel |  11 .06. 2024 ob  11: 17
-5
Pod lewajzarskimi vladami so samo obljube, tako kot za poplavljenih lanskega avgusta. Do specialista=telefonista v 30 dneh. Tanja Fujon Bwahahahahahahaha
vseved |  11 .06. 2024 ob  10: 07
Naj skoplje jarek od cevi do glavne ceste,pa naj voda teče po njej.Pridem pomagat.