Kaj čaka Luko Koper po "vroči" skupščini?

V ponedeljek je bila na sporedu težko pričakovana skupščina Luke Koper. Špekulacij je bilo mnogo, na koncu pa je država vendarle potegnila nekoliko milejše poteze, kot je sprva kazalo. Lokalni skupnosti je pustila predstavnika med nadzorniki, prav tako niso v NS imenovali sprva predlaganih kandidatov, večinoma zaposlenih na SOD-u. Sedaj pa vsi, tako uprava kot tudi nadzorniki, pravijo, da potrebujejo čas, da se začne z "resnim delom".

Imenovanje Gašparja Gašparja Mišiča na čelo Luke Koper je izzvalo burne odzive. Praktično celotna politika je zahtevala njegovo glavo in to takoj po tem, ko ga je nadzorni svet imenoval na čelo pristaniške družbe. SOD je zato sklical izredno skupščino in zahteval menjavo nadzornikov predstavnikov kapitala. Sprva je kazalo, da bo 

svoje mesto v NS izgubila tudi lokalna skupnost, a je na koncu vendarle obdržala svoj stolček. Zamenjanih je bilo pet nadzornikov, Sabina Mozetič, ki predstavlja lokalno skupnosti, pa med nadzorniki ostaja. "Zadovoljna sem predvsem zaradi lokalne skupnosti, nikakor zaradi sebe. Pomembno se mi zdi, da ima MOK svojega predstavnika v nadzornem svetu, in prav je, da tako ostaja tudi v bodoče. Koper se zelo prepleta s pristaniščem in za njegov razvoj je pomembno, da upošteva tudi lokalno okolje," je dejala.

Podobnega mnenja je tudi koprski župan Boris Popovič, ki je ob "grožnji", da bo država vzela nadzorniški stolček lokalni skupnosti, sklical izredno sejo občinskega sveta, na kateri so se vsi svetniki zedinili, da je takšna poteza nedopustna. "Prevladal je razum in zmagovalci so vsi. To sem dejal že takoj po skupščini. Po prespani noči pa lahko povem, da vendarle vidim enega poraženca. To je Igor Lukšič, ki je v Kopru želel plinski terminal. S tem, ko so bili odpoklicani vsi politično obarvani nadzorniki blizu SD-ja, je ta projekt padel v vodo. Priznam, da me to veseli. Škoda je le, da se to ni zgodilo že pri projektu TEŠ 6, ker bi tako privarčevali znatne količine davkoplačevalskega denarja, ki ga v tem trenutku država krvavo potrebuje."

Mišič si želi, da mu pustijo delati

Čeprav je skupščina delničarjev potrdila spremembo statuta, ki po novem veleva, da mora imeti predsednik uprave vsaj pet let delovnih izkušenj z vodenjem velikega sistema, to za Mišiča (ki pogoja ne izpolnjuje) ne velja. Zadeva se ne more upoštevati retroaktivno, Mišič je namreč bil imenovan, še preden je ta sklep bil sprejet. "Dokazal sem, da lahko vodim Luko Koper boljše kot veliki profesionalci pred menoj. Potrebujem samo čas, številke pa bodo pokazale, česa sem zmožen," je dejal po skupščini.

Novi nadzorniki, predstavniki kapitala, ki večinoma nimajo političnih ozadij oziroma preteklosti sicer o svojih potezah še molčijo. Tako se še niso izjasnili, ali nameravajo Mišiču ponuditi priložnost, da se izkaže, ali ga nameravajo zamenjati. Sicer pa tudi sami želijo le nekaj časa, da se sploh konstituirajo in seznanijo s stanjem v Luki Koper.
Elen Twrdy
, dekanja Fakultete za pomorstvo in promet, ki bo v novi sestavi NS zastopala državo, je tako za Regional povedala: "Računam na to, da sem bila imenovana v NS zaradi svoje strokovnosti. Tako nameravam tudi delovati, ne glede na to, kdo me je imenoval. Poznam pristanišča, saj sem jih veliko preučevala. Ne le Luko Koper, ampak tudi druga. Mislim pa, da je sedaj treba počakati, da se stvari umirijo, da se novi nadzorni svet konstituira. Sama osebno ne poznam ostalih nadzornikov, vem samo, da gre za strokovnjake s področja logistike." Nadzorni svet naj bi svojo ustanovno sejo doživel v dveh tednih od skupščine, sklicati pa jo mora najstarejši nadzornik. 

ivo |  09 .10. 2013 ob  22: 49
-1
Če si sposoben ti ne rabijo papirji da imaš šolo.Rajši vidim Mišiča kot nekega Ljubljančana na čelu luke.Ker kot pirančanu mu ne bo vse eno kako vodi luko.Pa tudi več denarja bo ostalo na Obali.
Hm |  09 .10. 2013 ob  12: 15
Tresla se gora, rodil se je Mišič ;)
resno |  09 .10. 2013 ob  11: 56
Tega klovna naj katapultirajo od koder se je privlekel.
@realist |  09 .10. 2013 ob  11: 27
Zagotovo!!! Mišič leti = netopir? Če že mora biti premier Alenka bi vsekakor morala biti ta.
REALIST |  09 .10. 2013 ob  11: 19
NAJ VAM VSEM POVEM ,DA SEM OPTIMIST ,KER BO PREDSEDNICA NS ALENKA ŽNIDERŠIČ KRANJC NJO POZNAM NEMA PARDONA PRI NJEJ.VAM GARANTIRAM ,DA JE NAJSPOSOBNEJŠA SLOVESKA GOSPODARSTVENICA DEFINITIVNO
John Doe |  09 .10. 2013 ob  08: 53
Elen Twrdy: Poznam pristanišča, saj sem jih veliko preučevala - eno je pristanišče poučevati, drugo pa je tudi razumeti kako pristanišče Koper tudi deluje...je treba imeti dejanske izkušnje v logistističnem procesu in poznati kako luka koper tudi deluje! sami šarlatani