KAJ BODO MORALI DELATI ZDRAVNIKI MED STAVKO PO NOVEM? Na poslanskih klopeh predlog novele zakona o zdravniški službi

Slovenija

DZ bo na torkovi seji obravnaval novelo zakona o zdravniški službi, ki širi nabor storitev, ki jih morajo zdravniki opravljati v času stavke. Predlogu novele je zeleno luč v petek ob podpori poslancev koalicije prižgal odbor za zdravstvo.

Predlagane spremembe večinoma sledijo vladnemu odloku o opravljanju zdravniške službe v času stavke, ki ga zdravniški sindikat Fides izpodbija na ustavnem sodišču. Po predlogu bi morali zdravniki med stavko opravljati tudi triažne preglede na primarni, sekundarni in terciarni ravni zdravstvene dejavnosti za namen opredelitve določenih zdravstvenih stanj. Prav tako bi novela zdravnikom naložila obvezo izdajanja zdravniških potrdil (na primer o začasni zadržanosti z dela) v zadevah, ko bi bilo ob neizdaji potrdila ogroženo zdravje ljudi ali premoženje ali povzročene škodljive nepopravljive posledice.

V času stavke je po predlogu novele predvideno tudi opravljanje vseh storitev stopnje zelo hitro, pa tudi storitev za invalide in druge ogrožene skupine - na primer za osebe s posebnimi potrebami, osebe, vključene v paliativno obravnavo, vojne veterane, žrtve vojnega nasilja, osebe z duševno motnjo, ki jim je odvzeta ali omejena svoboda gibanja, ter za oskrbovance v socialnovarstvenih zavodih. Zdravnikom bi ob sprejetju novela naložila tudi obvezno opravljanje storitev v povezavi z ugotavljanjem ali zdravljenjem malignih obolenj, vključno z izvajanjem presejalnih programov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija