JELINČIČ OPOZARJA NA NEVARNOST: "Ta zakon jemljemo kot izdajo, kmalu bo Primorska italijanska" (VIDEO)

Slovenija

Skupina poslank in poslancev s prvopodpisanim Primorcem Matjažem Nemcem (SD) je februarja v državni zbor vložila predlog spremembe zakona o praznikih in dela prostih dnevih, po kateri bi praznik vrnitve Primorske k matični domovini preimenovali v praznik priključitve Primorske k matični domovini. Predlog je potrdila tudi vlada, ostro pa se je nanj odzval poslanec Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič Plemeniti, ki je poslanskim kolegom tudi poslal dopis, v katerem jih poziva, naj ne bodo ignoranti in naj ne izdajajo domovine, "kot to počnejo nekateri kolegi ob podpori zunanjega ministra Cerarja in slovenske vlade". V spodnjem posnetku je razložil, zakaj gre pri predlogu spremembe za izdajo.

"Jaz in Primorci, tisti, ki so se borili za svobodo Primorske, jemljemo ta zakon kot izdajo," je začel Jelinčič. Po njegovih besedah je vlada s tem, ko je podprla predlog spremembe poimenovanja, pokazala, da ji je vseeno za to deželo.

Jelinčič namreč opozarja, da ne gre le za spremembo dikcije, temveč za spremembo zgodovinskega stališča"Vrnitev je nekaj drugega kot priključitev," pravi. Kot priključitev navaja primer Hitlerjeve priključitve Avstrije Nemčiji leta 1938, zaradi česar se je Avstrija po vojni lahko tudi "vrnila" v svoje okvire. Po Jelinčičevem mnenju bi tako, če bi praznik poimenovali kot priključitev, Italijanom priznali, da Primorsko nekega dne lahko "vzamejo nazaj" in ponovno uveljavijo Rapalsko mejo.

Nemcu pa Jelinčič očita, da s tovrstnimi predlogi le nabira preferenčne glasove. "Pri takšnih zadevah je treba biti natančen in terminološko razumeti, o čem govorimo," je poudaril, obregnil pa se je tudi ob govorjenje o slovenski in hrvaški Istri, češ, da to sploh ne obstaja. Istra je po njegovih besedah ena sama, in sicer slovenska, a smo jo izgubili prav zaradi napak politike.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
 |  08 .04. 2019 ob  21: 47
PRIKLJUČITEV
Tom |  08 .04. 2019 ob  18: 32
Če je kaj zaskrbljujoče, potem je dejstvo, da bo "lažnivi kljukec", obogaten z zajetnim kriminalnim dosjejem, s svojo prisotnostjo na obali dodobra pokvaril kvaliteto življenja Primorcev na obali!
Istriano |  08 .04. 2019 ob  13: 46
19
Spoštovani gospod baron plemeniti von Jelinčič.

Imam samo eno vprašanje. V katerem gradu v slovenski deželi so prebivali vaši plemeniti predniki, do kod so segale vaše posesti in s katerimi slovenskimi plemiškimi rodbinami ste v sorodu?

Vam povem jaz kje je vaš grad. V baroniji Niga. Valvasor je namreč v svoji knjigi Slava vojvodine Kranjske popisal vse gradove in mesta na Slovenskem in plemiške družine in med njimi ni bilo ne duha ne sluha o kakem plemenitem Jelinčiču. Je zelo preprosto ali si v tej knjigi ali nisi. Resnica je ta, ki mi jo je povedala moja nona, ki je živela v sosednji vasi od vaše, ki je vaščanom za drobiž prala perilo, ker je bila tako revna in se je preživljala kot vaška perica.

Če ne boste pridni vam bomo v Kopru hitro pokazali tablo za Ljubljano. So naši dedi pregnali fašiste in naciste in z lahkoto bomo poslali tudi vas nazaj domov.
sayonara |  08 .04. 2019 ob  13: 41
11
JOJ, ON se je boril?!!! hahahahahahhaha
Motoviltz |  08 .04. 2019 ob  12: 25
15
Jelinčič najprej sploh ne pozna zgodovine teh krajev in kot ponavadi zavaja s svojimi izjavami.
"Tavariš" Jelinčič , a vi sploh veste, da je 2. svetovna vojna že zdavnaj končala in nismo več okupirani s starni naci-fašistov, kar pomeni da tudi partizani se več ne skrivajo po gozdovih.
Živimo v skupni Evropi za katero so se borili naši nonoti ali starši.
Primorska pokrajina je bila ustanovljena na začetku 19. stoletja s strani Avstrijskega cesarstva kasneje Avstro-Ogrske.
Imenovali so jo "Österreichisches Küstenland" in je vsebovala tudi Istro s kvarnerskimi otoki.
S to Avstrijsko okupacijo nimamo Slovenci ali Hrvati ali domorodni Italijani nobene veze.
Vsi, ki smo od tu doma pa kvečjemu imamo to nalogo, da kot vedno skrbimo za mirno sožitje in nadaljni razvoj.

Vikendaši pa naj kar v miru namakajo svoje riti v Jadranu, ker jih nihče ne bo stran spodil.


žveplo |  08 .04. 2019 ob  11: 56
12
mislim da ima tokrat jelinčič res prav, čeprav gre za dikcijo, nas je le ta dostikrat preveč stala... upam da bodo upoštevali njegovo opozorilo
kokodek |  08 .04. 2019 ob  10: 58
jelinko neplemeniti je tudi nevarnost