PREIMENOVANJE PRAZNIKA: Vlada podprla predlog, da se "vrnitev" nadomesti s "priključitev"

Slovenija

Vlada se je na včerajšnji seji strinjala s predlogom skupine poslancev, da se pri zdajšnjem prazniku 15. september, vrnitev Primorske k matični domovini, termin "vrnitev" nadomesti s terminom "priključitev". Poleg tega je vlada zaradi kadrovskih sprememb, ki so se zgodile, imenovala nove člane koordinacijskega odbora za državne proslave.

Kot so po seji sporočili z vlade, je skupina poslancev s prvopodpisanim Matjažem Nemcem (SD) 19. februarja v DZ za obravnavo po skrajšanem postopku vložila predlog spremembe zakona o praznikih in dela prostih dnevih, s katerim predlaga, da se pri prazniku 15. september, vrnitev Primorske k matični domovini, termin "vrnitev" nadomesti s terminom "priključitev".

Po mnenju predlagateljev zdajšnje poimenovanje praznika ne ustreza zgodovinskim dejstvom niti tradiciji poimenovanja tega praznika. Na Primorskem se je namreč vedno praznovalo priključitev Primorske in nikoli vrnitev Primorske, kar dokazujejo tudi pisni viri. Za Primorce je zato poimenovanje praznika, kot ga označuje termin vrnitev, neustrezno in nesprejemljivo.

Vlada je ugotovila, da zakonski predlog ne povečuje števila prazničnih dela prostih dni, ampak predlaga le terminološko preimenovanje praznika 15. september, "kar bi sledilo tako tradiciji njegovega praznovanja kot tudi zgodovinskim obrazložitvam, pri čemer se vlada ne spušča v oceno zgodovinske utemeljenosti predloga". Poleg tega se vlada strinja, da mora ureditev praznikov ustrezati dejanskemu odnosu državljanov do določenih datumov, ki jim je treba dati posebno obeležje.

Ker je prišlo do nekaterih kadrovskih sprememb, pa je vlada na včerajšnji redni seji iz koordinacijskega odbora za državne proslave in prireditve razrešila dosedanjega predsednika Dejana Prešička, ki je odšel s funkcije ministra za kulturo. Razrešila je tudi dosedanje člane odbora Roberta Baseja, Nino Žitek, Jana Škoberneta in Igorja Lakoto ter sekretarko Lucijo Fink. Na novo je vlada v koordinacijski odbor kot predsednika imenovala ministra za kulturo Zorana Pozniča, za nove člane pa Natašo Prah, Natašo Hvala Ivančič, Petro Culetto in Barbaro Peternelj. Mesto sekretarja odbora je zaupala Petru Bohincu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Motoviltz |  22 .03. 2019 ob  12: 11
A bo to postal tudi avstrijski praznik ?
Primorsko deželo ( Österreichisches Küstenland ) si je namreč izmislilo Avstrijsko Cesarstvo leta 1813.

kokodek |  22 .03. 2019 ob  08: 35
in priključitev primorske naj bo dela prost dan!!!!!! če pa imamo preveč prostih dni, naj se za začetek ukine nebovzetje
kokodek |  22 .03. 2019 ob  08: 04
tudi 27. april bi morali preimenovati kot je bil prej !!!!!