JE BIL POŽAR V ZRĆAH PODTAKNJEN? Izbruhnil je zaradi odprtega plamena

Kronika

Velik požar, ki je včeraj okrog ene ure zjutraj izbruhnil na hrvaškem otoku Pag, je omejen in pod nadzorom. Gasilci so se z ognjem, ki ga je dodatno razplamtevala burja, borili več ur. Ogenj je izbruhnil v borovem gozdu ob najbolj znani plaži na otoku, Zrće. Zaradi požara so morali evakuirati 10.000 obiskovalcev festivala elektronske glasbe.

Glavni poveljnik hrvaških gasilcev Slavko Tucaković je novinarjem povedal, da so gasilci zaradi močne burje, ki je spreminjala smer, le z velikimi napori uspeli lokalizirati požar. Ta je zajel najmanj šest hektarjev gozda, preprečili pa so, da bi poškodoval gostinske objekte na plaži ter bližnjo transformatorsko postajo. Za omejitev požara so bila ključna tri gasilska letala hrvaške vojske, ki so gasilcem na tleh pomagala, odkar se je zdanilo. Angažirali so več kot 60 gasilcev in več kot 20 vozil.

Namestnik direktorja hrvaške policije Željko Prša je povedal, da so policisti organizirali uspešno evakuacijo ljudi, ki so se zabavali v več klubih na plaži Zrće. Zanikal je govorice, da so prijeli domnevne osumljence, ki naj bi podtaknili požar.

Policija je po opravljeni preiskavi na pogorišču včeraj v poznih popoldanskih urah ugotovila, da je požar izbruhnil zaradi odprtega plamena. Ali gre za podtaknjen požar ali nesrečo, bodo ugotovili kriminalisti, je zvečer objavila liško-senjska policijska uprava. Kot so dodali, nimajo posnetkov območja, na katerem je izbruhnil ogenj.

Župan Novalje Ante Dabo v pogovoru za hrvaški radio ni zanikal ugibanj, da je bil ogenj morda podtaknjen. Naknadno je izjavil, da je uro in pol pred izbruhom požara pri plaži zagorelo v reciklažnem obratu na drugem koncu mesta. Ko so gasilci požar pogasili, se je vnelo pri plaži Zrće, je dejal. Meni, da so požar podtaknili piromani, da bi povzročili tragedijo, a so pristojne službe s predanim delom preprečile večjo škodo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
tupamaros |  17 .07. 2019 ob  09: 43
JE BIL POŽAR V ZRĆAH PODTAKNJEN? Ne ni bil podtaknjen. Samo se je vžgalo. Veš uno - kar naenkrat se samo upali.