JANŠA OD VLADE ZAHTEVA TAKOJŠNJE UKREPE: Inkubacijska doba koronavirusa naj bi bila skoraj mesec dni

Slovenija

Predsednik SDS Janez Janša od vlade, ki opravlja tekoče posle, v zvezi s širjenjem koronavirusa pričakuje takojšen sklic Sveta za nacionalno varnost. Kot je zapisal na Twitterju, prav tako pričakuje ustanovitev nacionalnega kriznega štaba, vključitev vseh, ki v njem lahko pomagajo, ter učinkovit nadzor na kritičnih vstopnih točkah v Slovenijo.

Janša je na Twitterju še navedel, da pričakuje sprotno seznanjanje javnosti o koronavirusu.

Dogajanje je na Twitterju komentiral tudi premier Marjan Šarec, ki opravlja tekoče posle. Kot je zagotovil, se pristojni glede koronavirusa in pripravljenosti nanj dnevno usklajujejo. "Obstajajo tudi načrti v primeru širšega obsega bolezni," je zatrdil in poudaril, da je treba razmere jemati resno, vendar brez politizacije in ustvarjanja panike.

V Sloveniji doslej še ni bil potrjen noben primer okužbe s koronavirusom. Sta se pa z virusom okužila dva Slovenca z ladje za križarjenje Diamond Princess, ki ostajata v bolnišnici na Japonskem, nista pa tudi zbolela za Covid-19.

Od #vladaRS, ki MORA opravljati tekoče posle, pričakujemo: 1. Takojšen sklic #SNAV 2. Ustanovitev nacionalnega kriznega...

Objavil/a Janez Janša dne Sobota, 22. februar 2020

Dva potnika z ladje sta se v Slovenijo vrnila v četrtek, preostala dva pa danes. Okužbe niso potrdili pri nobenem od njih, ostajajo pa preventivno v 14-dnevni samoizolaciji na domu ter pod vsakodnevnim nadzorom zdravstvenih oblasti. 

Hrvaškega potnika z ladje Diamond Princess, ki se je danes skupaj z dvema Korošcema vrnil v domovino, so iz preventivnih razlogov namestili v karanteno v zagrebški kliniki za nalezljive bolezni Dr. Fran Mihaljević. Hrvaški državljan se počuti dobro, simptomov okužbe z novim koronavirusom pri njem niso ugotovili, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

O povečanem številu okužb in prvih dveh smrtnih primerih sicer danes poročajo iz sosednje Italije.

Inkubacijska doba skoraj mesec dni? 

Zaskrbljujoč je tudi podatek, ki so ga danes sporočile lokalne oblasti v kitajski provinci Hubei, ki jo je novi koronavirus najbolj prizadel. In sicer naj bi 70-letni prebivalec province simptome okužbe s koronavirusom kazal šele čez 27 dni. To pomeni, da bi inkubacijska doba lahko trajala veliko dlje od dosedanjih 14 dni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kitajski časnik Hubei Daily je poročal, da moški ni kazal simptomov skoraj mesec dni po obisku sestre 25. januarja, ki je bila z novim koronavirusom okužena. Kasneje z njo ni imel stikov, prve simptome pa je imel 19. februarja.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  24 .02. 2020 ob  10: 41
dr. prištinskih znanosti se spozna tudi na viruse, virus sovraštva se res ne da zatreti!!!!!!