Janković bo kandidiral

Ljubljanski župan in prvi predsednik PS Zoran Janković je na današnji novinarski konferenci sporočil, da bo podal soglasje h kandidaturi za predsednika PS na bližajočem se kongresu stranke. "Po 19. oktobru pričakujem, da bomo imeli predsednico vlade, župana in predsednika stranke ali predsednico stranke," je dejal.

Kot je povedal, odločitev ni bila enostavna. Sam pa bo čakal odločitev članov stranke o podpori in jo bo, kakršnakoli bo, sprejel. Razloge za to, da je podal soglasje, pa bo povedal na kongresu, je še dejal.

Ali se bo Janković za prvo mesto v stranki pomeril s premierko in aktualno vodjo PS Alenko Bratušek, sicer še ni jasno. Soglasje h kandidaturi je sicer že podala, a bi bilo možno tudi, da bi se umaknila Jankoviću, kot je sprva napovedovala.

Janković, ki velja za ustanovitelja PS, je stranko nekaj mesecev po ustanovitvi tudi uspešno popeljal na predčasne volitve ter zmagal. Po očitkih Komisije za preprečevanje korupcije o kršitvah protikorupcijske zakonodaje pa je januarja letos zamrznil svoj status predsednika, svet stranke pa je nekaj dni pozneje za začasno vodenje PS pooblastil Bratuškovo.

Janković je s to potezo omogočil oblikovanje aktualne vlade. V SD, DL in DeSUS namreč s stranko, ki bi jo vodil on, niso želeli sodelovati. Marca, z izvolitvijo aktualne vlade, se je Janković z vrha stranke tudi umaknil, a obenem ni nikoli dokončno ovrgel možnosti, da bi se še kdaj vrnil. To bi sicer najverjetneje pomenilo konec te vlade.

Rok za oddajo soglasja evidentiranih kandidatov za predsednika PS se izteče danes opolnoči. Evidentiranih kandidatov je 12, a razen Jankovića in Bratuškove ostala imena niso uradno znana. Listo kandidatov bo izvršni odbor PS javnosti sporočil predvidoma v četrtek.

Pomidor |  03 .10. 2013 ob  00: 04
Ja, sej ima prav. Tudi jaz če bi bil ustanovitelj svoje stranke, bi kandidiral. Kot ustanovitelj imam pravico biti predsednik stranke.