Jankovič želi več vpliva

Politična analitika Matej Makarovič in Igor Pribac se pri razmišljanju o ozadju odločitve Zorana Jankovića, ki znova poskuša prevzeti vajeti PS, načeloma strinjata, da so stopili v ospredje Jankovićevi osebni interesi. Podobno vidita v njegovi potezi željo, da bi pri premierki in vodji PS Alenki Bratušek iztržil možnost večjega političnega vpliva.

Po mnenju sociologa Makaroviča je Jankovićeva poteza zanimiva. Kot je dejal za STA, jo do neke mere lahko pripišemo njegovim značajskim lastnostim, a še bolj pomembno je, da je ljubljanski župan očitno ocenil, da ne more vplivati na obstoječo vlado v tolikšni meri, kot bi si z vidika svojih interesov želel. Zato je bil Janković nekako prisiljen stopiti bolj v ospredje, je ocenil za STA.

Zanimivo bo tudi opazovati, koliko je ta stranka dejansko Jankovićeva, je dodal Makarovič. Po drugi strani pa se bo na kongresu pokazalo, koliko je ostalih centrov moči, ki pa si želijo obstanek aktualne koalicije in vlade vsaj še nekaj časa.

"V teh razmerah niti ni nekaj izjemno hvaležnega vztrajati v vladi. Zelo verjetno Slovenijo v kratkem čaka neke vrste prisilna uprava v obliki trojke in vprašanje je, ali si kdo v tem trenutku želi kaj takega," je poudaril.

Kot je pojasnil, so do kongresa PS še vedno možna "kakšna pogajanja in kompromisi v ozadju". Bratuškova bi denimo Jankoviću lahko ponudila nekaj, kar bi ga prepričalo, da svojo kandidaturo umakne oziroma ugotovi, da je zanj "ugodneje vplivati na stranko iz ozadja kot se potiskati v ospredje".

Ob morebitni izvolitvi Jankovića na vrh PS pa se Makaroviču zdi malo verjeten scenarij, da bi Bratuškova ostala premierka. A ker se je v slovenski politiki "pojedlo že toliko zarečenega kruha", ta možnost ni nemogoča, je opozoril.

Pribac meni, da je Jankoviču uspel medijski udar

Filozof Pribac pa je izpostavil zlasti dejstvo, da je Jankoviću z napovedjo uspel "medijski udar". "Državljani, mediji in politiki se bodo do dokončne odločitve o novem predsedniku PS tako ali drugače ukvarjali s tem vprašanjem in bo to obdobje zaznamovano z napetostjo, ki bo samo še naraščala," je povedal za STA. Ta napetost pa bo po njegovi oceni zlasti vladi jemala energijo, ki bi jo morala usmeriti v reševanje težav.

Pri vprašanju o Jankovićevih možnostih za zmago na kongresu pa se je Pribac oprl na mnenje večine medijev, ki pravijo, da je njegov vpliv v stranki velik in je "nesporen favorit". A po drugi strani bodo, domneva, člani stranke do kongresa doživljali močan pritisk širše javnosti, ki se bo začela oglašati v podporo obstoječi koaliciji. Ta pritisk bo po njegovem mnenju obrodil sadove.

Tudi Pribac je, tako kot nekateri predstavniki koalicijskih strank, pri dogajanju izpostavil pomen politične stabilnosti. "Politična usoda države bo odvisna od odločitve enega samega človeka, ki je pripravljen za talca svojih bolj ali manj osebnih interesov vzeti kar vso javno dobro države," je opozoril. Dodal je, da tudi ni več mogoče trditi tega, kar so nekaj časa govorili podporniki desnosredinskih strank, torej da je Bratuškova "podaljšana roka Jankovića".

Vendarle pa je do dokončne odločitve oziroma kongresa še razmeroma daleč, je pristavil Pribac. Med drugim je spomnil, da lahko Janković kadar koli umakne kandidaturo, lahko pa pride tudi do kompromisa, da bi denimo zasedel neko funkcijo, oziroma dobil formalni vpliv v stranki, vodstvo PS in oblikovanje vladne politike pa prepustil Bratuškovi. Sicer pa Janković kot predsednik PS in Bratuškova kot premierka nista kombinacija, s katero bi lahko krenili v prihodnost, meni Pribac.

"Janković ima izreden smisel za časovno in teatralno razsežnost svojih odločitev. Bil bi na nek način razočaran, če bi bila to njegova zadnja poteza te vrste," je še pristavil Pribac, ki pričakuje, da bo Bratuškova ta "politični spopad" odigrala do konca, in sicer po svojih najboljših močeh.

sinapsa |  04 .10. 2013 ob  11: 19
Strinjam se s Stramom 100%. Ti @ pa ne žali drugačemisleče od tebe še posebej brez argumentov.
@ |  03 .10. 2013 ob  08: 10
-4
Stram, ti si po primorsko povedano M.O.N.A.
Stram |  03 .10. 2013 ob  07: 59
Lepa prihodnost se obeta Sloveniji, res krasno. Posebej morate biti veseli situacije voli, ki ste jih volili, jasno zlasti primorski rdečuhi. Ne razgledani levičarji z lastno glavo, ker takih je malo, ampak rdečuhi - to je tisti, ki volijo vse, samo da ni Janša, pa četudi bi obkrožili kandidata opico, torej tisti, ki omogočajo silam kontinuitete, da še naprej rovarijo po državnih institucijah in siromašijo slovenski narod. Tudi tisti, ki ste verjeli leporečenju Bratuškove, da "we will solve our problems ourselves" (preberite z ruskim naglasom), ki sedaj priznava, da bo treba zaprosit za pomoč. Vladni spin, da je zdaj kar naenkrat to čisto nekaj normalnega. Prej pa "ne, tujega nočemo, svojega ne damo, ne rabimo trojke". in na naslednjih predčasnih volitvah boste volili SD, ki ji očitno spet raste podpora, samo da ne pride spet nesposobni Janša s svojimi ta-črnimi oz. ta-bejlimi na enak način delat škodo, kot jo je že. Ali pate mešalce megle, ki se zbirajo kje drugje kot na Obali in ustanavljajo novo stranko. To bodo pa novi obrazi ne? Ja, v krogu Murgelskega klana novi obrazi.