Izrael ponovno izvedel letalski napad v Siriji

Svet

Izrael je izvedel letalski napad na sirsko vojaško bazo blizu mesta Latakija ob Sredozemskem morju, domnevno zato, da bi ustavil pošiljko orožja, namenjeno libanonskemu šiitskemu gibanju Hezbolah, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal neimenovan ameriški uradnik. Gre sicer že za šesti izraelski napad v Siriji letos.

Domnevni sredin letalski napad na vojaško oporišče je prvi izraelski napad v Siriji, odkar je rusko-ameriški dogovor o uničenju sirskega kemičnega orožja prejšnji mesec preprečil ameriški napad na Sirijo.

Izrael se na medijska poročila o napadu, ki so se pojavila v četrtek zvečer, še ni odzval, a je v preteklosti svaril, da bo nadaljeval z ukrepi, s katerimi želi preprečiti, da pride orožje v roke Hezbolaha, sicer tesnega zaveznika sirskega režima, in drugih militantnih skupin.

Po poročanju savdske televizije Al Arabija je Izrael napadel pošiljko raket zemlja-zemlja, ki naj bi bila namenjena za Hezbolah.

Neimenovani ameriški uradnik je za povedal, da je prišlo do izraelskega napada, ni pa razkril podrobnosti o lokaciji napada ali tarči. Izraelske oblasti so se medtem zavile v molk.

Sirija, ki je doslej uspešno sodelovala v mednarodnih naporih za svojo kemično razorožitev, je svarila s povračilnimi ukrepi v primeru napada na njeno ozemlje, a se ni odzvala, ko je Izrael maja izvedel dva letalska napada na domnevno pošiljko iranskega orožja, ki je bilo namenjeno za Hezbolah.