EU pozdravlja sprejem resolucije o Siriji

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton je danes pozdravila resolucijo o uničenju kemičnega orožja v Siriji, ki jo je v petek zvečer soglasno potrdil Varnostni svet ZN. Kot je zapisala v sporočilu, gre za "velik korak na poti k trajnostnemu in enotnemu mednarodnemu odnosu na krizo v Siriji".

Odločitev VS ZN bi po njenem prepričanju morala "postaviti standard za mednarodno skupnost pri odzivanju na grožnje, ki jih predstavlja orožje za množično uničevanje".

Resolucija sicer obsoja napad s kemičnim orožjem 21. avgusta pri Damasku in poziva h kaznovanju odgovornih. Vsebuje tudi grožnjo, da bo VS ZN v primeru, da Sirija ne bo izpolnila njenih določil, sprejel ukrepe v skladu s 7. poglavjem ustanovne listine ZN, ki omogoča uporabo sile. Za to bi bila sicer potrebna druga resolucija.

Ashtonova je danes ponovno izrazila pripravljenost EU, da podpre "dejanja, ki jih predvideva resolucija".

Ob tem je sicer spomnila, da sta najpomembnejši cilj končanje nasilja v državi ter mirna in demokratična tranzicija. V tej luči je še posebej vesela, da resolucija poziva tudi k čimprejšnji izvedbi mednarodne konference o Siriji.