IZMIKAJO SE ODGOVORU: Zakaj Slovenija ne zavrne sporne spolne vzgoje za otroke?

Slovenija

Poročali smo že o spornih priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije, naj države skladno s "standardi za spolno vzgojo v Evropi" v svoje učne načrte vključijo nekatere vsebine, med njimi učenje masturbacije v vrtcih. Preverili smo, kako se v Sloveniji upoštevajo ta priporočila. Te vsebine se po zagotovilu pristojnih sicer ne širijo v slovenske vrtce in šole, vendar pa nam nobena od pristojnih državnih institucij ni odgovorila na vprašanje, ali se Slovenija distancira od teh "standardov" in po zgledu nekaterih držav zahteva od WHO njihov umik.

Kontroverzna priporočila Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) državam članicam, naj skladno s "standardi za spolno vzgojo v Evropi" v svoje učne načrte vključijo "celostno spolno vzgojo" za otroke in mladostnike, so v nekaterih državah naletela na oster odziv in zahtevo po umiku.

Med drugim priporočajo, da naj se spolne vsebine vključi že v vzgojne načrte za malčke, kot na primer "užitek in ugodje ob dotikanju lastnega telesa", za otroke med devetim in dvanajstimi leti pa, kako "prevzeti odgovornost v zvezi za varne in prijetne spolne izkušnje zase in za druge". Ker je Slovenija članica WHO – spomnimo: med epidemijo covida so se pristojni pri uvajanju ukrepov sklicevali prav nanjo –, smo preverili, kako se torej v Sloveniji upoštevajo ta priporočila WHO za spolno vzgojo otrok.

"Vsebina, o kateri nas sprašujete, se s strani Zavoda RS šolstvo ne distribuira v slovenske vrtce in šole," zagotavljajo na Zavodu RS za šolstvo. Vendar pa nam nobena od pristojnih državnih institucij ni odgovorila na vprašanje, ali se Slovenija distancira od teh standardov in po zgledu nekaterih držav zahteva od WHO njihov umik oziroma ali jih podpira. Ministrstvo za zdravje nas je napotilo na Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), ta pa na ministrstvo za zdravje.

Na ministrstvo za zdravje smo naslovili vprašanje, ali priporoča, da se v slovenske šolske vsebine in vsebine vrtcev vnesejo "standardi" spolne vzgoje WHO. Kot so nam odgovorili, "dokumenta, ki ga omenjate, ministrstvo za zdravje ni pošiljalo nikamor ali ga priporočalo, saj to ni praksa".

Dokument naj bi bil "le eden od številnih neobvezujočih dokumentov, ki so državam, ki potrebujejo "podporo", na razpolago pri načrtovanju tovrstnih vsebin." Kot so še pojasnili, je "vsebinsko za področje pristojen NIJZ".

Vprašanja smo zato naslovili na NIJZ, ki je tisti, ki ima že vrsto let izdelane priročnike in programe za zdravstveno vzgojo, vključno s temami, ki zadevajo spolno vzgojo. Zanimalo nas je, ali je NIJZ kdaj obravnaval WHO standarde in se do njih opredelil ter ali bo NIJZ nemara svetoval vladi, da se Slovenija od njih distancira. Poleg kratke napotitve na ministrstvo za zdravje odgovorov na ta vprašanja nismo dobili.

Nam je pa ministrstvo za šolstvo pojasnilo, da se vsebine, ki se dotikajo spolne vzgoje, podajajo na osnovnih šolah pri predmetih, kot so spoznavanje okolja in biologija, na srednih šolah pa pri predmetih psihologija in biologija. "Ali pri svojem programu upoštevajo smernice WHO, bo potrebno vprašati NIJZ."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  09 .06. 2023 ob  16: 57
51
WHO so kriminalci!