IZMERITE SE: Telesne proporcije veliko povedo tudi o zdravju

Trendi

Pri telesnih proporcijah ne gre samo za lepoto. Velikost prsi, dolžina okončin, širina pasu … namreč razkrivajo, kakšno je tveganje, da razvijete sladkorno bolezen, osteoartritis in še mnogo več.

Dolžina prstov in osteoartritis

Raziskave so pokazale, da imajo ženske s kazalcem, ki je krajši od prstanca, dvakrat večjo verjetnost, da v starosti razvijejo osteoartritis (to je degenerativna bolezen, ki povzroči obrabo sklepnih hrustancev). Omenjeno razmerje med dolžino prstov je pogosto pri moških, pri ženskah pa kaže na nižje ravni estrogena, ki povzročajo kostne bolezni. Da to preprečite, redno telovadite in uživajte priporočene odmerke kalcija.

Velikost prsi in diabetes

Ženske, ki nosijo modrček s košarico velikosti D pri 20 letih, imajo enkrat in pol večjo verjetnost, da bodo razvile diabetes tipa 2 kot tiste, ki imajo manjše dojke, je pokazala študija Kanadskega zdravniškega združenja. Maščobno tkivo v dojkah je namreč občutljivo na hormone in vpliva na razvoj odpornosti na inzulin.

O slednji govorimo, ko se maščobne celice, mišice in jetra ne odzivajo na hormone inzulin, zato telo še naprej kopiči glukozo oziroma krvni sladkor v krvi, namesto da bi jo pretvorilo v glikogen (to je osnovna oblika uskladiščene glukoze v celicah). Omenjeno povzroči previsoke vrednosti krvnega sladkorja. Diabetes oziroma sladkorno bolezen je mogoče preprečiti z vzdrževanjem zdrave telesne teže, uravnoteženo prehrano in gibanjem.

Dolžina nog in delovanje jeter

Ljudje, ki imajo krajše noge, bi morali bolj skrbeti za stanje svojih jeter, svetujejo britanski strokovnjaki. Ugotovili so, da imajo ženske, katerih noge so bile v povprečju dolge od 50 do 73 cm, višje vrednosti jetrnih encimov, ki so lahko znak, da človekova jetra ne delujejo pravilno. Povišane vrednosti teh encimov lahko preprečite z zmanjšanjem vnosa alkohola in drugih toksinov.

Razpon rok in Alzheimerjeva bolezen

Ljudje z majhnim razponom rok imajo enkrat in pol večje tveganje za razvoj Alzheimerjeve bolezni kot tisti s povprečnim razponom rok. Alzheimerjeva bolezen je napredujoče obolenje možganov, za katero je značilno postopno odmiranje možganov. Najpogosteje se pojavlja pri ljudeh starih med 65 in 70 let. Alzheimerjeva bolezen pri bolnikih povzroča skrb vzbujajoče spremembe spomina, mišljenja, zaznavanja in vedenja, kar se sčasoma tudi poslabša. Te spremembe izrazito vplivajo na bolnikovo vsakodnevno življenje, zmanjšujejo njegovo samostojnost, dokler ni popolnoma odvisen od drugih.

Ta bolezen je najpogostejši vzrok demence. Povprečni obseg rok ustreza višini človeka in mogoče je, da je večji od višine. Aktivno življenje in reševanje križank ter ukvarjanje s hobiji zmanjšuje tveganje za demenco.

Širina pasu in demenca

Ženske s pasom širšim od 82 cm in moški z obsegom pasu nad 94 cm imajo v starosti 3,6-krat večje tveganje za demenco. Demenca je sindrom, skupek simptomov, ki opisuje vsako stanje, za katerega je značilno nenormalno ter izrazitejše zmanjšanje kognitivnih funkcij osebe (spomin, mišljenje, načrtovanje, osebnostne lastnosti, orientacija, razumevanje, računanje, govorno izražanje, učenje in presoja). Zmanjšane možganske funkcije vplivajo tudi na sposobnost obvladovanja čustev, motivacijo, primerno družbeno vedenje in splošno družabnost osebe. Nanaša se na več različnih bolezni, pri vseh pa so prizadeti možgani (deformirane živčne celice).

Na splošno je trebušna oziroma visceralna maščoba (to je maščobno tkivo, ki obkroža vitalne organe) bolj nevarna kot podkožna maščoba, zmanjša pa jo sredozemska prehrana in gibanje.

Višina in možnosti, da doživite sto let

Ženskam, višjim od 160 cm, manjka en člen DNK (to je dolga molekula, ki je nosilka genetske informacije v vseh živih organizmih), ki bi jim lahko pomagal doživeti svoj 100. rojstni dan, je pokazala študija Ameriške akademije znanosti. Na splošno so manjši ljudje bolj dolgoživi, ​​pravijo znanstveniki.

Dokazano je tudi, da moški, manjši od 165 centimetrov, živijo v povprečju dve leti dlje od tistih, ki so višji. Strokovnjaki menijo, da je razlog v tem, da imajo manjši ljudje manj poškodb DNK in boljšo učinkovitost črpanja srca.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  20 .02. 2021 ob  18: 33
jakovfak You s takimi analizami !!!