IZBIRATI MORAJO, KOMU BODO REŠILI ŽIVLJENJE: To so pretresljive izpovedi italijanskih zdravnikov

Svet

Anesteziolog v bolnišnici Papa Giovanni XXIII v Bergamu, dr. Christian Salaroli, je v intervjuju za italijanski časnik Corriere della Sera opisal dramatičnost stanja v severni Italiji, kjer je največje žarišče okužb s koronavirusom. Kot je pojasnil, so v njihovi ustanovi prišli do situacije, ko morajo izbirati, komu bodo rešili življenje. Med tem je Facebooku zaokrožilo pismo še enega italijanskega zdravnika, dr. Daniela Macchinija, kirurga v bolnišnici Humanitas Gavazzeni e Castelli v Bergamu, ki je prav tako opisal kaotično situacijo, v kateri se je znašlo zdravstvo naših zahodnih sosedov.

"Razumem potrebo po tem, da se ne ustvarja panika, a če sporočilo o nevarnosti tega, kar se dogaja, ne doseže ljudi in če še vedno slišim, da jim je vseeno za priporočila, da se še vedno družijo in da se nekateri pritožujejo, ker ne morejo v fitnes ali na nogometne turnirje, me dobesedno zmrazi," svoj zapis na družbenem omrežju začenja Macchini.

Tudi sam je z začudenjem opazoval reorganizacijo celotne bolnišnice v prejšnjem tednu, ko je bil koronavirus še potuhnjen: oddelki so se počasi "praznili", odpovedovali so vse dodatne dejavnosti in sproščali intenzivne terapije, da bi pripravili čim več postelj. Pred urgenco so dostavljali zabojnike za zagotovitev vstopnih točk in preprečitev morebitnih okužb. "Vsa ta hitra preobrazba je na hodnike bolnišnice vnesla ozračje nadrealistične tišine in praznine, ki je takrat še nismo v celoti dojeli, kot da čakamo na vojno, ki se bo začela, in mnogi (vključno z mano) niso bili tako zelo prepričani, da bo sploh udarila, še manj, da bo udarila tako srdito," opisuje zdravnik.

Kot opisuje, je situacija pri njih dramatična. "Vojno stanje je dobesedno eksplodiralo in borimo se neprekinjeno, dan in noč," razlaga Macchini, ki ob tem opozarja, da ne gre le za malo hujšo gripo. Kot opisuje, se namreč ljudje držijo navodil in ostanejo doma, a oboleli kmalu ne zmorejo več in se oglasijo v bolnišnici, saj težko dihajo, potrebujejo kisik. "Terapij in zdravil za ta virus praktično ni. Potek bolezni je odvisen predvsem od našega organizma. Mi lahko bolnika samo podpiramo, ko sam ne zmore več," dodaja zdravnik.

Zdaj je v bolnišnici že zmanjkalo postelj, opisuje zdravnik, ki pravi, da se, medtem ko se nekateri na družbenih omrežjih ponašajo s tem, da ne upoštevajo navodil, saj se ne bojijo, dogaja epidemiološka katastrofa.

BI KOPRČANI DANES ŠE OPRAVILI VOZNIŠKI IZPIT? Preizkusi v Kopru konec marca

Le vsak tretji dolgoletni slovenski voznik bi danes še opravil vozniški izpit. Tako je pokazala lanska Turneja mobilnosti, v kateri je v simulator vožnje DRAJV sedlo nekaj manj kot 300 voznikov iz desetih slovenskih regij. Koprčani so se med vsemi regijami odrezali najbolje v situaciji, ko je izpred šolskega avtobusa na cesto stekel otrok.

"Ni več kirurgov, urologov, ortopedov, smo le zdravniki, ki nenadoma postanejo del ene same ekipe, da bi se soočili s tem cunamijem, ki nas je preplavil. Primeri se množijo, 15-20 hospitalizacij na dan, vse iz istega razloga. Rezultati brisov zdaj prihajajo drug za drugim: pozitiven, pozitiven, pozitiven. Nenadoma urgentna soba kolapsira. Izredne razmere so izdane: pomoč je mogoče zagotoviti le v nujnih primerih. A kaj, ko so vsi nujni. Zaslon osebnega računalnika z razlogi za dostop je vedno enak: vročina in težave z dihanjem, vročina in kašelj, respiratorna insuficienca itd ... Izpiti, radiologija vedno z istim stavkom: dvostranska intersticijska pljučnica, dvostranska intersticijska pljučnica, dvostranska intersticijska pljučnica. Vsi za hospitalizacijo. Nekaj jih intubiramo in gredo na intenzivno nego. Za druge je prepozno ...," opisuje Macchini.

Zdravnik zaradi izrednega stanja apelira na vse, naj bodo potrpežljivi in se držijo navodil. Naj ne hodijo v trgovske centre in naj se ne pritožujejo, če ne morejo v gledališče. 

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija