IZ SB IZOLA LETOS ODŠLO ŽE 52 ZDRAVSTVENIKOV: "Pogoji dela niso v plači dovolj ovrednoteni"

Izola

V Splošni bolnišnici Izola se že dlje časa ukvarjajo z izzivi zagotavljanja strokovnih kadrov zdravstvene nege, predvsem zaradi fluktuacije delavcev in novo pridobljenih programov dela. Letos do konca septembra so tako skupaj s pripravniki zabeležili 35 prihodov in 52 odhodov zaposlenih, kljub temu pa sprejema bolnikov niso omejili.

V izolski bolnišnici je od zdravstvenega osebja trenutno zaposlenih deset bolničarjev negovalcev, 151 tehnikov zdravstvene nege ter 199 diplomiranih medicinskih sester in diplomiranih babic.

Kot so v bolnišnici pojasnili za STA, so razpisi delovnih mest na področju zdravstvene nege stalno odprti, a bolnišnica zaradi števila kadra na področju zdravstvene nege sprejema bolnikov ni omejila.

Po njihovih besedah se trend fluktuacije sicer spreminja. V letošnjem letu so do 30. septembra skupaj s pripravniki zabeležili 35 prihodov in 52 odhodov. Za primerjavo je bilo v celem letu 2018 59 prihodov in 68 odhodov, v letu 2017 pa 63 prihodov in 56 odhodov zaposlenih v zdravstveni negi.

Po oceni direktorja izolske bolnišnice Radivoja Nardina so k pomanjkanju kadra na področju zdravstvene nege na slovenskem trgu dela prispevali zahtevni pogoji dela zdravstvene nege, ki niso v plači zaposlenih dovolj ovrednoteni. "Po drugi strani je prisotna večja potreba po kadru zaradi povečanja programov dela zdravstvenih zavodov, vključno z zdravstvenimi zavodi na primarni ravni," je dodal.

Radivoj Nardin

Sicer pa so k načrtovanju sprememb kompetenc srednjih in diplomiranih medicinskih sester pristopili že pred uveljavitvijo prenovljenih poklicnih kompetenc in aktivnosti izvajalcev v dejavnosti zdravstvene nege. Kot so navedli, so k napovedanim spremembam kompetenc pristopili procesno, se nanje pravočasno pripravili in jih izvedli tudi s pomočjo delavnic, svetovanja in pogovorov ter individualnih pristopov.

S prerazporeditvijo srednjih medicinskih sester v diplomirane medicinske sestre se je razmerje zaposlenih v zdravstveni negi v izolski bolnišnici tako ciljno približalo zahtevam poklicnih kompetenc na tem področju. V izolski bolnišnici ocenjujejo, da tako zagotavljajo kakovostno in varno zdravstveno nego tudi po uveljavitvi prenovljenih kompetenc, s katerimi je zagotovljen kontinuiran celostni pristop obravnave pacienta.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
zoran13 |  07 .12. 2019 ob  12: 12
Omenjene zadeve, ki se jim brez olepševanj, ki so navedena v članku, po drugi strani reče odpovedi delovnega razmerja. Le-te so se zgodile zaradi nerazumevanja, zaničevanja medicinskih sester, nerazumevanje vodstva bolnišnice zaradi nemogočih delovnih razmer, izgorelost, stres, pojavi mobbinga, vedno bolj nečloveški medsebojni odnosi, želja po profitu, ki je prevladala nad zdravo pametjo in tudi strokovnostjo, ki je na marsikaterem oddelku pod kritično točko. To, da so sedaj medicinske sestre primorane dežurati po 12 ur, namesto normalnega delovnika, je samo dokaz, da v bolnišnici, razmer ne obvladujejo več. Prav zato pa trpi nega bolnika in zagotavljanje nemotene oskrbe bolnikov, ker so na nekaterih oddelkih ostale le še po dve medicinski sestri. Nasprotno, tudi v zadnjih mesecih in tednih, pa se trend odhajanj ni umiril, saj iščejo nova delovna mesta na obali in tudi širše tudi ostale diplomirane medicinske sestre, med drugim tudi tiste z vrha hierarhije. In v vodstvu bolnišnice zatrjujejo, da je vse v redu in pod kontrolo!
vseved |  14 .11. 2019 ob  20: 07
So odšli samo diplomirani zdravstveniki, ali tudi diplomirane medicinske sestre?
Prognostik |  14 .11. 2019 ob  07: 36
Zastonj se šolajo in potem spizdijo v tujino kjer je večja paga!