IZ KOPRA V TRST PO MORJU? Načrtujejo vzpostavitev redne potniške povezave

Koper

Partnerji v projektu Inter-Connect so v torek podpisali pismo o nameri, s katerim so se zavezali iskati možnosti za vzpostavitev rednega in občanom prijaznega javnega potniškega prometa med Koprom na slovenski ter Miljami in Trstom na italijanski strani meje. V okviru projekta bodo skušali tudi združiti že obstoječe prometne linije.

Nosilec projekta je Srednjeevropska pobuda, v njem pa so poleg omenjenih treh občin, ki bi se utegnile povezati na področju mobilnosti, še italijanska dežela Furlanija - Julijska krajina (FJK) ter družbi Trieste Trasporti in Liberty Lines, so sporočili iz Mestne občine Koper. Partnerji se zavedajo, da v tem prostoru že dalj časa obstaja potreba po vzpostavitvi nove potniške povezave, bodisi po kopnem bodisi po morju. Namera pa naj bi že v prihodnjem letu dobila bolj konkretno obliko. Tako bodo iskali tudi načine za združitev oz. povezovanje med že obstoječimi mestnimi prometnimi linijami in alternativnimi oblikami potovanj.

Naslednji korak je izvedba projekta Fortis, v okviru katerega bodo konkretizirali možnosti za vzpostavitev redne pomorske povezave med tremi mesti, in sicer na podlagi študije izvedljivosti, ki bo osnova za vsa nadaljnja sodelovanja na tem področju. Tudi pri tem projektu bodo sodelovale Srednjeevropska pobuda kot nosilka, skupaj s partnerji FJK, občinami Trst, Milje in Koper ter podjetjema Trieste transporti in Liberty Lines, ki na območju FJK že izvajata javni kopenski in pomorski potniški promet.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ištrijan |  21 .12. 2019 ob  21: 43
Srcno upam, da ta ideja ne ostane zgolj ideja. Bi si pa zelo zelel, da bi "taxi boat" deloval ne samo med KP in TS, ampak vzdolz celotne istrske obale!
Tom |  21 .12. 2019 ob  19: 20
Kje so časi, ko je obalna mesta od Portoroža do Kopra povezoval "Big Red"!? Samo malce modifikacije in povezava bi se lahko podaljšala do Milj in Trsta!