ITALIJANI Z NASILJEM STOPNJUJEJO PROTESTE: Medtem je vlada sprostila več kot pet milijard evrov nujne pomoči

Svet

V Italiji so se v torek zaradi vnovične uvedbe omejitev za zajezitev širjenja novega koronavirusa nadaljevali protesti, tudi nasilni. Medtem je vlada sprostila več kot pet milijard evrov nujne pomoči za delavce in podjetja, ki so najbolj prizadeti zaradi vnovičnega zaprtja, kot so restavracije, bari, kinodvorane in gledališča.

Premier Giuseppe Conte je po seji vlade v torek zvečer sporočil, da bodo restavracije, bari, kinodvorane, gledališča in drugi v skladu z odlokom prejeli nepovratne subvencije in posojila, oproščeni bodo tudi plačila davkov in prispevkov za socialno varnost, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Izpostavil je, da se želijo izogniti karantenam, da bi to dosegli, pa morajo sedaj brez odlašanja sprejeti tudi boleče odločitve.

Gospodarski minister Roberto Gualtieri je pojasnil, da bodo nepovratne subvencije avtomatično izplačali več kot 300.000 podjetjem, ki so jih že dobile, in sicer do sredine novembra, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Giuseppe Conte

V pismu dnevniku Corriere della Sera pa je Conte odgovoril znanemu dirigentu Riccardu Mutiju, ki je protestiral zaradi zaprtja kulturnega sektorja. Conte je poudaril, da je bila to zanj še posebej boleča odločitev in da so zaradi razmer prisiljeni v to dodatno žrtvovanje.

V državi se je namreč v mesecu dni podeseterilo število dnevnih okužb z novim koronavirusom. V torek so poročali o novem rekordu - 21.994 novih okužbah v 24 urah in 221 smrtih zaradi covida-19, kar je največ od sredine maja. V mesecu dni se je tudi za petkrat povečalo število bolnikov na intenzivnih oddelkih, poroča dpa.

Nezadovoljstvo zaradi vnovičnih omejitev je tako kot drugod po Evropi vidno tudi med podjetniki in prebivalci Italije, saj gospodarstvo še okreva po prvem valu pandemije.

Iz več italijanskih mest so v torek zvečer drugi dan poročali o protestih proti omejitvam, potem ko so v državi v ponedeljek uvedli najstrožje ukrepe od odprave karantene v juniju.

Po novem morajo bari in restavracije strežbo gostov zaključiti ob 18. uri. Za mizo so lahko največ štirje gostje hkrati, razen če so iz istega gospodinjstva. Med 18. uro in polnočjo lahko izdajajo naročila za domov. Zaprli so tudi kinodvorane, gledališča, bazene in športne dvorane.

O protestih so v torek poročali iz Milana, Torina in Rima. Več sto ljudi, med njimi tudi člani neofašistične stranke Forza Nuova, so se v Rimu spopadli s policijo. Požigali so smetnjake in poškodovali parkirana vozila, policija je odgovorila z vodnim topom, poroča dpa. Posebej nasilni pa so bili izgredi v več mestih v ponedeljek zvečer, ko je prihajalo tudi do plenjenj trgovin.

Notranja ministrica Luciana Lamorgese naj bi danes v senatu govorila o nemirih in skrbeh zaradi naraščanja družbenih napetosti. Conte pa bo v spodnjem domu parlamenta odgovarjal na poslanska vprašanja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  29 .10. 2020 ob  00: 40
Ce das denar ga nimas vec..
Bo evropa prisla v inflacijo ker zaradi tiskanja novega denarja ga bo prevec na trgu in se bodo cene dvignile kot se je zgodilo v ZDA po vojni v vjetnamu?
Ali bodo visji davki v prihodnje za podjetnike in bodo gnali delat bolj svoje delavce oz.bo placa manjsa?
Prica smo zgodovinskemu trenutku kjer lahko ena sama navada pri ljudeh oblikuje celotno gospodarstvo in njeno prihodnost.
Je demokracija pokazala svojo drugo sibko plat z tem da je ljudem pustila svobodo govora in bi morda potrebovali drugacen sistem vladanja?
Si uposteval razdaljo in masko?