ITALIJANI NA NOGAH, PROTESTIRALO TUDI VEČ TISOČ TRŽAČANOV: Letele so bakle in plastenke, "ne bo nas ubil covid, ampak lakota" (VIDEO)

Trst

Italijani so zaradi ukrepov, ki jih država sprejema v boju proti koronavirusu, na nogah. V Italiji se krepijo protesti proti ukrepom za zajezitev novega koronavirusa. V ponedeljek zvečer so se protestniki med drugim zbrali na ulicah Neaplja, Trsta, Torina in Milana. Ponekod so izbruhnili izgredi, policija pa je aretirala več deset protestnikov. Notranje ministrstvo je obsodilo nasilje. Ukrepi sicer delijo tudi vladajočo koalicijo.

V središču Trsta se je v ponedeljek zvečer na protestu proti ukrepom za zajezitev koronavirusa zbralo več tisoč lastnikov lokalov, trgovin in malih podjetnikov. Nekateri protestniki so v poslopje prefekture metali dimne bombe, ki so zadele nekaj policistov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Predsednik dežele Furlanija - Julijska krajina Massimiliano Fedriga in tržaški župan Roberto Dipiazza sta obsodila nasilje med mirnimi protesti.

Več tisoč protestnikov, ki nasprotujejo policijski uri med 23. in 5. uro v deželi Kampanija, se je zbralo tudi na glavnem trgu v Neaplju Piazza del Plebiscito. Od tam so odšli proti sedežu dežele. Policija je aretirala protestnika.

V Torinu so prijeli 15 protestnikov, ki so razbijali izložbe in plenili po trgovinah, še šest so jih ovadili. Zamaskirani protestniki so v policiste metali petarde in druge predmete, na kar se je policija odzvala s solzivcem. Na protestih v prestolnici dežele Piemont, kjer prav tako zaostrujejo ukrepe za zajezitev virusa, je bilo poškodovanih okoli deset policistov, pa tudi novinar.

V Milanu so medtem protestniki s steklenicami, kamni in petardami obmetavali sedež dežele Lombardija. Policija je v povezavi s protesti zaradi uničevanja in upiranja varnostnim silam ovadila 28 oseb, med njimi je 13 mladoletnikov.

Protestniki so se zbrali tudi v več mestih na Siciliji, kjer je v ponedeljek začela veljati nočna policijska ura.

Italijansko notranje ministrstvo je posvarilo pred nasilnimi protesti in opozorilo, da bi jih lahko izkoristile skrajno desne in anarhistične skupine. Poudarili so, da nasilja ne bodo dopustili.

Nasilni protesti so že v petek zvečer potekali v Neaplju, v soboto zvečer pa še v Rimu. Zdaj pa se torej protesti proti zaostrovanju ukrepov za zajezitev novega koronavirusa še krepijo.

Več dežel je uvedlo policijske ure, zaostreni ukrepi pa so v ponedeljek začeli veljati tudi po celotni državi. Po novem morajo bari in restavracije po vsej Italiji strežbo gostov zaključiti ob 18. uri. Za mizo so lahko največ štirje gostje hkrati, razen če vsi živijo v istem gospodinjstvu. Med 18. uro in polnočjo lahko izdajajo naročila za domov. Zaprli so tudi kinodvorane, gledališča, bazene in športne dvorane.

Novi ukrepi sicer delijo tudi vladajočo koalicijo. Ustanovitelj stranke Živa Italija, ki je del vlade, in nekdanji premier Matteo Renzi je bil kritičen do zaprtja kinodvoran. Njegova strankarska kolegica, kmetijska ministrica Teresa Bellanova, pa do tega, da se morajo bari in restavracije zapreti ob 18. uri, še navaja APA.

Ljudje so se včeraj zbrali pred prefekturo v Trstu, letele so bakle ultrasov Triestine ter plastenke. Zbrani so vzklikali, da so lačni. Vodilne so pozivali, naj jih ne pustijo na cesti, policiste pa, da naj snamejo čelade. Eno od gesel je bilo, "ne bo nas ubil covid, ampak lakota".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
4ugoketo |  27 .10. 2020 ob  15: 02
-1
Liberta
Svoboda
4ugoketo |  27 .10. 2020 ob  15: 01
nas pa testirajo, po 8000 testov na dan, bog vedi kakšne kvalitete . zgornja meja je bila 2000 pred kratkim!
ko pa so nas primerno ustrahovali in vse zaprli, sedaj ni več potrebe po tolikih testiranjih.
od vseh pozitivnih PCR testiranih na primorskem se cela dva zdravita v izolski bolnišnici.
tako so včeraj poročali novinarji na terenu.
8 postelj zasedenih s covid pacjenti od tega dva bolnika s primorske.
hoteli, restavracije, šole, fitnesi, galerije, muzeji, kinodvorane, stadioni, telovadnice, frizerji, ....
sedimo doma in se tresemo od strahu ali od jeze.
z maskami, za vsak slučaj
vseved |  27 .10. 2020 ob  12: 45
-3
Tržačani so lačni poceni slovenskega bencina in dobre hrane !