ITALIJA ŠE ZAOSTRUJE UKREPE: Furlanija-Julijska krajina v 'rizični četverici', jih čaka najhujši scenarij?

Svet

Ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa bodo v Italiji od srede zaostrili še v petih deželah. Od skupno 20 italijanskih dežel jih bo od srede v oranžnem območju sedem. Furlanija-Julijska krajina se po podatkih Primorskega dnevnika nahaja v 'rizični četverici', kamor spadajo še Kampanija, Emilija-Romanja in Veneto. Ker se krivulja okužb dviguje, jih uvršča v najhujši, četrti scenarij.

Poleg FJK naj bi bile v četvorici »rizičnih« dežel še Kampanija, Emilija-Romanja in Veneto. Indeks okuženosti v omenjenih deželah presega 1,5, kar pomeni, da se krivulja okužb še naprej dviguje in jih uvršča v najhujši četrti scenarij. Vse večja pa je tudi zasedenost bolnišnic, ki je ponekod več kot 30-odstotna.

Siciliji in Apulji, ki sta že oranžni območji, se bodo v skladu z odlokom, ki ga je ponoči podpisal minister za zdravje Roberto Speranza, pridružile še dežele Abruci, Bazilikata, Ligurija, Toskana in Umbrija.

V oranžnih območjih je prepovedano gibanje izven dežel ter med mesti znotraj dežele. Izjema velja v primeru odhoda na delo ali k zdravniku. Zaprti so bari in restavracije. Dovoljena je le dostava na dom ali prevzem hrane, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

ZAČENJA SE KURILNA SEZONA: Tukaj so razlogi za prehod na toplotno črpalko

Oskrba s toploto je v našem življenju zelo pomembna Ko vstopimo v hladno okolje, naše telo prerazporedi kri do trupa in tako ščiti ter ohranja toploto vitalnih organov. Hkrati telo omejuje pretok krvi v kožo, kar pomeni, da lahko dlje časa zadržimo več notranje toplote.

V rdečih območjih, kamor sodijo Dolina Aoste, Piemont, Lombardija in Kalabrija, veljajo najstrožji ukrepi za zajezitev virusa. Prebivalci lahko dom zapustijo zgolj iz službenih ali zdravstvenih razlogov ter zaradi spremstva otrok v šolo. Zaprte so vse storitve, ki niso nujne, in gostinski obrati. Mogoča sta le dostava in prevzem hrane.

Od srede bo rdeče območje tudi avtonomna pokrajina Bolzano, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Vlada premierja Giuseppeja Conteja se skuša izogniti popolnemu zaprtju države, ki je v prvem valu epidemije povzročilo hude gospodarske posledice. Zato je minuli petek pri uvajanju ukrepov uvedla regionalni pristop in je glede na resnost epidemioloških razmer dežele razdelila na rdeče, oranžne in rumene. Po celotni državi medtem velja policijska ura med 22. in 5. uro. Poleg tega so zaprli muzeje, sredstva javnega prevoza pa so lahko le polovično zasedena. Trgovski centri bodo ob koncih tedna zaprti, odprte bodo le trgovine z živili, lekarne in kioski.

Novi koronavirus je v Italiji, ki ima okoli 60 milijonov prebivalcev, doslej zahteval skoraj 42.000 življenj, potrdili pa so več kot 960.000 okužb.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija