ITALIJA SE JE IZOGNILA 'ŠPAGETNI STAVKI', VENDAR JE INFLACIJA HRANE ŠE VEDNO VISOKA: Tukaj je razlog, zakaj

Svet

Italijani so se ta teden pripravljali na 'špagetno stavko', vendar so jo preklicali, potem ko so se cene testenin začele zniževati. Vendar pa so globalne cene hrane še vedno precej višje kot pred letom dni, kljub drastičnim padcem stroškov ključnih surovin.

Italijanska skupina za varstvo potrošnikov Assoutenti je obtožila proizvajalce hrane, da izkoriščajo situacijo, in pozvala potrošnike, naj devet dni v juniju ne kupujejo testenin, začenši s prejšnjim četrtkom. Načrt so opustili, saj so se cene znižale. Cene testenin so se v maju znižale v primerjavi z aprilom, čeprav uradni podatki, objavljeni v sredo, kažejo, da so se v tem mesecu znova nekoliko povišale. V primerjavi z lanskim letom so se cene junija dvignile za malo več kot 12 odstotkov. Čeprav se inflacija cen hrane počasi upočasnjuje, je še vedno visoka tako v Italiji, kot drugod.

Rast cen hrane v 20 državah, ki uporabljajo evro, se je maja znižala na 12,5 odstotkov (aprila je znašala 13,5 odstotkov). Medtem se je letna inflacija hrane v Združenem kraljestvu znižala na 18,4 odstotkov (aprila je znašala 19 odstotkov). Trend je še bolj izrazit v Združenih državah, kjer so se cene živil maja povečale le za 5,8 odstotka, marca in aprila pa so se dejansko znižale.

Vendar pa te številke ne prinašajo veliko olajšanja potrošnikom, ki se soočajo z omejenimi finančnimi sredstvi. Cene so še vedno visoke, kljub nedavnim dramatičnim padcem stroškov energije in pšenice.

Na primer, v Združenem kraljestvu je bila cena sira Cheddar maja za 38 odstotkov višja kot leto prej. V Franciji se je v istem obdobju cena svežega sadja povečala za 18 odstotkov, v ZDA pa je margarina dražja za 17 odstotkov. Nemčija beleži nadpovprečno rast cen hrane, saj je urad za statistiko države v četrtek poročal o ocenjenem 13,7 odstotnem dvigu cen v tem mesecu.

Kaj torej povzroča to stanje?

Od ruskega napada na Ukrajino februarja 2022 je minilo že 18 mesecev. Cene hrane in goriva so še dodatno poskočile, vendar pa so se globalni trgi s surovinami umirili. Cene pšenice in surove nafte Brent, ki vplivata na proizvodnjo hrane in stroške transporta, so približno za četrtino nižje kot pred vojno. Borzna cena zemeljskega plina, ključne sestavine gnojil, je padla za 36 odstotkov glede na raven tik pred invazijo.

Kljub temu pa lahko mine precej časa, preden se ti padci pokažejo v maloprodajnih cenah, je za CNN povedala Danni Hewson, vodja finančnih analiz pri družbi AJ Bell. "Potrebnega je nekaj časa, da hrana pripotuje s polja na krožnik. Kar se tiče močno predelane hrane, lahko traja mesece, da pride na naše trgovske police. Izdelki v pločevinkah in lončkih, ki jih vidimo danes, verjetno vključujejo lanske sestavine in cene," je dejala. "Supermarketi sami sklepajo dolgoročne posle s svojimi dobavitelji po ceni, ki se lahko spremeni le enkrat, in ta sprememba naj bi bila narejena takoj po ruski invaziji na Ukrajino," je dodala.

Guverner angleške centralne banke Andrew Bailey je v sredo dejal, da je ena od posledic lanskega porasta cen energije in drugih surovin ta, da so mnoga britanska podjetja "veliko prej kupila zaloge" kot običajno. To pomeni, da so "zaklenila višje cene" za daljše obdobje, je dejal na srečanju bankirjev na Portugalskem.

Tudi stroški drugih surovin so visoki ali se povečujejo. Po podatkih komercialne podatkovne družbe Mintec so stroški embalaže po Evropi, čeprav so se zmanjšali od lanske pomladi, še vedno skoraj tretjino višji od njihovega petletnega povprečja pred pandemijo.

Stroški dela so prav tako visoki ali naraščajoči: Čeprav so se plače v Evropski uniji v preteklem četrtletju znižale, so še vedno precej višje od povprečnih ravni v zadnjem desetletju. Jack Allen-Reynolds, višji ekonomist pri družbi Capital Economics, je v zapisu to potrdil, ko je dejal, da pričakuje, da bo "rast plač v prehrambeni verigi še nekaj časa visoka, saj neobičajno velik delež proizvajalcev hrane poroča o problemu pomanjkanja delovne sile." V Združenem kraljestvu so plače med februarjem in aprilom v primerjavi z enakim obdobjem leta 2022 zrasle za 7,2 odstotkov. To je rekordno povečanje, če izključimo poskok plač takoj po pandemiji.

Izkoriščanje dobička?

Kljub temu pa visoke cene hrane vzbujajo sume, da trgovci na drobno in proizvajalci zlorabljajo vojno v Ukrajini kot izgovor za nepotrebno povišanje cen in s tem povečanje ali ohranitev svojih marž – gre za prakso, ki ji pravijo 'pohlepna inflacija'. Christine Lagarde, predsednica Evropske centralne banke, je v torek dejala, da "izjemna rast stroškov vhodnih surovin otežuje potrošnikom presojanje, ali so dvigi cen posledica višjih stroškov ali višjih dobičkov".

Nestlé, največji proizvajalec hrane na svetu, je aprila sporočil, da pričakuje dobičkovno maržo med 17 in 17,5 odstotkov letos, kar je približno enako kot leta 2022. Podjetje je navedlo, da je cene dvignilo za 9,8 odstotkov v prvem četrtletju v primerjavi s istim obdobjem lani. Predstavnik družbe Nestlé je za CNN povedal, da so v primerjavi z drugimi velikimi podjetji njihove cene ostale "primerljive ali nižje".

Prehrambena industrija je v središču politične pozornosti.  V Veliki Britaniji je vodja britanskega združenja trgovcev na drobno British Retail Consortium (BRC) Andrew Opie dejal, da trgovci na drobno ne izkoriščajo vojne v Ukrajini, da bi povečali svoje dobičke, ampak da se soočajo s pritiskom rastočih stroškov, vključno z energijo, prevozom in delovno silo.

Vendar pa je trgovinski analitik Richard Hyman za CNN dejal, da so trgovci na drobno zlorabili stanje in zvišali cene več kot je potrebno. "Pozdravljajo padce cen, ki jih vidimo zdaj, vendar pa vrednost, ki so jo ustvarili, ni bila prenesena na potrošnike, ampak je bila uporabljena za popravljanje izgub," je dejal Hyman.

Ali bo inflacija hrane kmalu popustila, ni povsem jasno. Guverner angleške centralne banke Andrew Bailey je v sredo dejal, da je težko napovedati, kdaj se bodo cene vrnil na normalno raven. "Ne vem, kako dolgo bo trajalo, preden bodo cene energije in drugih surovin vplivale na trgovino na drobno," je dejal Bailey.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija