IRONIJA USODE: Za razvoj najdražjega zdravila "krivo" tudi primorsko podjetje

Slovenija

Ob tem, ko je Slovenija stopila skupaj v zbiranju sredstev za malega Koprčana Krisa, se mnogi sprašujejo, kako lahko zdravilo, ki ga malček potrebuje, stane 2,3 milijona evrov. Hitro se je izvedelo tudi, da je odločilno vlogo pri razvoju zdravila imelo podjetje Bia Separations iz Ajdovščine, ki se ukvarja z razvojem in proizvodnjo kromatografskih kolon in je vodilni svetovni ponudnik inovativnih tehnologij za proizvodnjo bioloških zdravil. V tem primeru Zolgensme. Iz ajdovskega podjetja so že napovedali, da bodo za Krisa donirali 50.000 evrov, da pa ceno zdravila določa Novartis, na kar nimajo vpliva.

Mnogi so se ob objavi Krisove zgodbe v začetku tega tedna spraševali, kakšna ironija se skriva v tem, da je za razvoj najdražjega zdravila "krivo" tudi slovensko, primorsko podjetje Bia Separations. A v Ajdovščini samega zdravila ne razvijajo, temveč so z njihovimi filtri pomagali izboljšati postopek čiščenja za to gensko zdravljenje.

Zdravilo Zolgensma, z znanstvenim imenom Onasemnogene abeparvovec, je razvilo podjetje AveXis, hčerinska firma švicarskega Novartisa. Zolgensma pa je prvo gensko zdravljenje, ki ga je odobrila ameriška Agencija za hrano in zdravila za zdravljenje pacientov s spinalno mišično atrofijo, mlajših od dveh let. 

Zdravilo, ki ga potrebuje Kris, v Evropi torej še ni registrirano. Časnik Delo, ki navaja dobro obveščene vire, poroča, da bodo na evropskem tržišču za revolucionarno zdravilo težko iztržili več kot 800.000 evrov. V Bii Separations, kjer so za Krisa donirali 50.000 evrov, poudarjajo, da ceno določa Novartis, da pa bi morda, glede na to, da so cene zdravil v Evropi toliko nižje kot v ZDA, že zdaj lahko ponudil popust.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija