INVESTITOR BI BLIZU ŠEMPETRA PRI GORICI POSTAVIL TRGOVSKI CENTER: Krajani zbrali 150 podpisov proti

Goriška

Na kmetijskem zemljišču v neposredni bližini centra Šempetra pri Gorici bi zasebni investitor rad zgradil nov nakupovalni center z nekaj stanovanji in velikim parkiriščem. Zato je na Občino Šempeter-Vrtojba naslovil pobudo za pričetek priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN), krajani pa takšni pozidavi nasprotujejo.

Gre za območje ob glavni vpadnici v Šempeter, ki je sedaj večinoma urejeno z vrtički in njivami. 2,5 hektarov veliko zemljišče je urejeno tudi z namakalnim sistemom, zato so predvsem lastniki zemljišč, ki pridelujejo kmetijske pridelke tudi za prodajo, proti pozidavi tega območja.

Na Občini Šempeter-Vrtojba so glede na prejeto pobudo zasebnika objavili osnutek izhodišč za pripravo OPPN za območje "Ob Žnidarčičevi ulici" in ga do 22. januarja objavili na svoji spletni strani. Zainteresirana javnost je v času razgrnitve predloga podala morebitne pripombe na objavljen načrt pozidave.

Prejšnji teden so na šempetrsko-vrtojbensko občino poslali svoje pripombe in jo s 150 podpisi pozvali, naj ne dovoli pozidave območja z novimi trgovinami, ki jih imajo v Šempetru že dovolj.

"Zavedamo se, da Šempeter potrebuje prostor za dolgoročno širitev mesta in bo za to nekoč treba žrtvovati tudi del kmetijskih površin," so zapisali krajani.

Šempetrsko-vrtojbenska občina je sicer že leta 2013 to območje opredelila za namensko gradnjo. Vendar krajani pričakujejo, da bo morebitna pozidava načrtovana zelo premišljeno in trajnostno ter s soglasjem celotne skupnosti, predvsem pa okoliških stanovalcev in sedanjih lastnikov zemljišč. Želijo si, da bi tam gradili predvsem manjše objekte, ki ne bodo tako obremenjujoči za okolje in bodo bolj kot trgovine mestotvorni. Prav tako pa bi jih motili pretiran hrup in povečan promet ter večje količine meteornih voda.

Milan Turk

Na občini medtem pojasnjujejo, da je to le predlog morebitnega investitorja, odločitev o predlogu pa bo v rokah občinskih svetnikov. "Izhodišča, ki smo jih poslali v javno obravnavo in nanje zbirali pripombe, so skladna z veljavnim občinskim prostorskim načrtom," pa je pojasnil šempetrsko-vrtojbenski župan Milan Turk.

Šempeter pri Gorici in Vrtojba sta zaradi lege ob italijansko-slovenski državni meji sicer priljubljeni lokaciji za morebitne investitorje iz domačega okolja, Slovenije ali celo tujine. Tudi v preteklosti so z različnimi predlogi investicij prihajali na občino, s pobudami pa niso bili vedno tudi uspešni.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija