Intereuropa bo odpuščala

Zaradi zmanjšanja povpraševanja po opravljanju carinskih storitev po vstopu Hrvaške v EU v Intereuropi prilagajajo organizacijsko strukturo in število zaposlenih. V drugi polovici leta bo postopoma prenehala potreba po delu predvidoma 77 zaposlenih v Sloveniji in 144 na Hrvaškem. Okoli 150 zaposlenim je delovno razmerje prenehalo do konca julija.

Vstop Hrvaške v unijo je povzročil zmanjšanje povpraševanja po opravljanju predvsem carinskih storitev tako v matični družbi kot v odvisni družbi iz Zagreba. Prilagajanje novonastalim razmeram v obeh družbah poteka že od lanskega leta, v zadnjih mesecih pa še intenzivneje, so v koprskem logističnem podjetju pojasnili za STA.

Od predvidoma skupno 221 delovnih mest, po katerih bo prenehala potreba, je 77 v matični družbi, gre pa predvsem za delovna mesta logistov in špediterjev s carinsko licenco.

V odvisnosti od poslovanja bodo število zaposlenih na mejah in v režiji prilagajali do konca letošnjega leta, so še dodali v Intereuropi. O odpuščanjih v Intereuropi je danes sicer kot prvi poročal časnik Dnevnik.

Vstop Hrvaške v EU pa bo imel za koprsko družbo, kot sami navajajo, tudi nekatere pozitivne učinke: "Po eni strani si prizadevamo izkoristiti poslovne priložnosti, ki izhajajo iz hitrejše dostave pošiljk med Hrvaško in Slovenijo, po drugi strani pa veliko pričakujemo od povečanega povpraševanja po skladiščno-distribucijskih storitvah s strani tujih družb, ki agresivneje vstopajo na ta trg."

Intereuropa je že v preteklosti investirala v skladiščne kapacitete v večjih hrvaških mestih, kjer zdaj upravlja s 55.000 kvadratnimi metri modernih skladiščnih površin. Pri prilagajanju novim tržnim razmeram doma in na Hrvaškem so eden od ukrepov tudi agresivnejše tržne aktivnosti za izrabo novih poslovnih priložnosti, ob tem pa nadaljujejo tudi z nižanjem stroškov oz. z optimizacijo procesov, so še pojasnili v Kopru.