INICIATIVA (SAMO)ZAPOSLENI: Vlada, to ni nobena pomoč, to je premostitveni kredit!

Slovenija

Na vladni predlog t. i. mega zakona o pomoči gospodarstvu v času koronavirusa so se odvzvali tudi v iniciativi Tudi mi smo (samo)zaposleni, kjer namene vlade pozdravljajo, a so vseeno previdni pri sami implementaciji zakona, saj ugotavljajo, da določene postavke vezane na reševanje problemov malega gospodarstva nimajo stika z realnostjo oziroma so nestimulativno naravnane. 

Težave so izpostavili tudi samozaposleni v enoosebnih d.o.o.-jih, ki so zavarovani pod šifro 001, saj iz predloga zakona ni jasno, ali so zajeti v slednjem ali ne. 

Kot menijo v iniciativi Tudi mi smo (samo)zaposleni, bi morali biti do odpisa plačila prispevkov od 13. marca 2020 do konca trajanja epidemije upravičeni vsi, ki so zaradi razglasitve Odloka vlade morali ostati doma z namenom pomoči pri zajezitvi epidemije in so samostojni podjetniki samozaposleni, samostojni podjetniki, ki zaposlujejo druge osebe, enoosebni d.o.o.-ji in mali d.o.o.-ji, kmetje in kulturniki.

Prav tako bi ti po mnenju iniciative morali prejeti 700 evrov za vsak mesec do konca trajanja epidemije, za mesec marec pa do sorazmernega deleža nadomestila. Za omenjene pravne subjekte bi tudi opustili vračanje državne pomoči. "Če je navedeno pomoč potrebno vračati, potem to po definiciji ni pomoč, temveč premostitveni kredit. Zadolževanje samozaposlenih ni rešitev, temveč le poglabljanje problema, kar je že bilo ugotovljeno," menijo v iniciativi.

Po mnenju iniciative so iz predloga neupravičeno izvzeti tudi popoldanski s.p.-ji, zakon pa bi moral definirati, če so do državne pomoči upravičeni tudi tisti samozaposleni, ki so pričeli poslovati šele v letu 2020.

Iniciativi Tudi mi smo (samo)zaposleni se zdi nesprejemljiva tudi javna objava prejemnikov pomoči, ki bi po njihovem mnenju morala ostati davčna tajnost.

Prav tako naj vlada poskrbi, da bodo postopki na bankah pri urejanju moratorijev brezplačni ter odpiše predvidene obresti, ki tečejo kljub moratoriju, pravijo v iniciativi, kjer predlagajo jasne kriterije za povračila izpada prihodkov za s.p.-je in male d.o.o.-je v času trajanja uredbe.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija