IMATE PREGLAVICE Z VRAŠČANJEM DLAK? Učinkoviti nasveti za brezhibno kožo

Trendi

Medtem ko sta zadovoljstvo in samozavest pogosto povezana z videzom kože, včasih naša prizadevanja naletijo na nepričakovane ovire. Eden od izzivov, ki zna prekrižati pot do dobrega počutja v lastni koži, so vraščene dlake. Odkrijte vzroke za nastanek le-teh, učinkovite metode za omenjeno težavo in preberite nasvete, kako ukrepati ob prvih znakih vraščene dlake.

Vraščene dlake predstavljajo pogost problem, ki pesti mnoge. Če redno posegate po britju ali depilaciji, ste zagotovo že izkusili neprijetno srbečico ali opazili rdečico na koži. Včasih se lahko iz majhne rdeče izbokline razvije boleče vnetje. Vraščene dlake se pojavijo, ko dlačice ne morejo prodirati skozi povrhnjico in se zataknejo pod njo.

Zakaj dlake ne morejo prodirati skozi kožo? Vod kanala, skozi katerega dlaka raste, se lahko zamaši z odmrlimi celicami kože ali loja, kar prepreči dlaki, da bi se prebila na površje. Tanka in ravna dlaka ima manjše možnosti za vraščanje kot skodrana in močna dlaka. Dlake se lahko vraščajo tudi zaradi napačnega kota rasti. Slednje je še posebej pogosto po britju, ko se dlake zvijajo in rastejo stran od mešička. Vraščene dlake se pogosto zamenjujejo z mozolji, saj se lahko pod površjem nahaja gnoj. Če od blizu pogledate, boste v središču izbokline pogosto opazili vraslo dlako.

Čeprav se lahko pojavijo kjerkoli, so vraščene dlake na bikini predelu posebno pogoste. Tam so dlake običajno močnejše, koža pa bolj občutljiva. Debelina kože ima pri tem pomembno vlogo. Koža na intimnih predelih je tanjša, zato je večja verjetnost za vraščene dlake. Če se posamezne vraščene dlake pojavijo le občasno, ni razloga za skrb. Če pa je težava v bližini bikini predela ali okoli intimnega območja stalna, se posvetujte z dermatologom ali ginekologom, saj gre lahko za znak vnetja žlez.

Dlake ne iztiskanje ali pulite, saj lahko to povzroči okužbo. Raje nanesite kemikalijo z retinolom, ki bo omehčala kožo okoli vraščene dlake, jo osvobodila odmrlih celic in zmanjšala rdečico. Če se odločite za puljenje, najprej razkužite pinceto, po puljenju pa nanesite antibakterijsko sredstvo. Vraščena dlaka bo sčasoma odmrla. Tudi termofor lahko pomaga, saj zmehča kožo. Če se težava vztrajno ponavlja ali povzroča bolečino, se posvetujte z zdravnikom.

Pomembno je, da kožo primerno pripravite pred odstranjevanjem dlak (britjem ali depilacijo). Penasta kopel ali topel tuš z nežnim gelom za tuširanje omehča kožo. Pri britju uporabljajte peno za britje. Tedenski piling odstrani odmrle celice in loj, da se mešički ne zamašijo. Izberite kvalitetno britvico in sledite smeri rasti dlačic, da zmanjšate možnosti za vraščanje. Če se britje ne obnese, razmislite o laserskem odstranjevanju dlačic za dolgoročno rešitev. Ključnega pomena je hidracija kože po britju, saj omehča povrhnjico in omogoči lažji prehod dlak skozi kožo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija