IMA "POTENCIAL ZA PANDEMIJO": "Virus ne spoštuje meja in ne izbira narodov"

Svet

Epidemija novega koronavirusa je globalno na odločilni točki, je danes v Ženevi opozoril prvi mož Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Na Kitajskem se položaj umirja, a zdaj je največja težava dogajanje drugod po svetu. Države bi morale hitro zajeziti širjenje virusa, se je zavzel.

"Če boste zdaj ukrepali agresivno, boste zajezili širjenje virusa, boste preprečili, da bi ljudje zboleli. Lahko boste rešili življenja," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Tedros. Med tovrstnimi ukrepi je izpostavil predvsem zgodnje odkrivanje, izolacija obolelih in nadzor tistih, ki so bili v stiku z okuženimi. Situacija na Kitajskem se umirja, a je zdaj problem, da je drugod po svetu številka na novo odkritih primerov že višja.

Še posebej zaskrbljujoče je stanje v Italiji, Iranu in Južni Koreji, kjer kljub ukrepom zdravstvenih oblasti prihaja do vedno novih primerov okužb. "Virus ne spoštuje meja in ne izbira narodov," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še dejal Tedros.

Kot svetlo točko je navedel dejstvo, da očitno vendarle ne prihaja do splošnega širjenja virusa med prebivalstvom. Vendar pa morajo biti države pripravljene na pojav virusa in morajo imeti pripravljene ukrepe za zajezitev njegovega širjenja.

"Zdaj smo v zelo občutljivem položaju, ko se bo širjenje virusa lahko premaknilo v katerokoli smer, odvisno od tega, kako bomo ukrepali," je še dejal generalni direktor WHO in opozoril, da ima virus sars-cov-2 "potencial za pandemijo", torej da se lahko hitro razširi po vsem svetu.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija