HVALE VREDNA POTEZA IZOLSKE ŠIVILJE: Njeno družinsko podjetje šiva maske in jih brezplačno deli med prebivalce (FOTO)

Izola

Poročali smo že o pozivu znanega Izolana Jureta Orla, naj vsi, ki lahko, sledijo njegovemu zgledu in v boju proti epidemiji novega koronavirusa donirajo zaščitne maske. Na odlično idejo je tako prišla Željka Zaić iz Izole, ki ima majhno in mlado družinsko podjetje, ki se ukvarja s šiviljstvom. Skupaj s svojima dvema šiviljama pospešeno šivajo maske, ki so jih razdelili med lokalne prebivalce, znance, prijatelje in vse tiste, ki jih v teh dneh še posebej potrebujejo.

Željka Zaić iz Izole skupaj s svojima dvema šiviljama izdeluje maske, za katere ne zahteva plačila, samo dobro dejanje v zameno!

Situacija zaradi koronavirusa je Izolanko Željko Zaić prisilila, da zapre svojo šivalnico v Dekanih in showroom v Izoli. "Prišle smo na idejo, da bi pripomogle k situaciji tako, da bi šivale maske. Nekaj blaga smo imele na zalogi, si ga razdelile in začele šivati," pojasnjuje. Medtem ko Željka kroji, drugi dve šivata. Vse stroje so vzele domov in delajo od doma, pove.

"Preko skupnih prijateljev sem prišla v kontakt z Juretom Orlom, ki nam je svetoval, da naredimo dva paketka. Jure je 40 mask nesel v Koper, jaz pa 40 mask županu v Izolo. Ostalo smo razdelili znancem, prijateljem, brezplačno, pod okriljem naše akcije Dobro za dobro. Gre za to, da smo maske brezplačno podarili, pričakujemo pa, spodbujamo in apeliramo, da ta oseba nekaj dobrega naredi naprej, da bi v tej situaciji nekako olajšali vse skupaj," nadaljuje.

Novim zmagam naproti #dobrozadobro #malivikingiteam #malivikingi

Objavil/a mali Vikingi dne Torek, 31. marec 2020

Kmalu bodo zašile 300 mask: bombaža je dovolj, primanjkuje predvsem elastik

Do tega trenutka so razdelile že čez 200 mask in še jih vedno šivajo, bližajo se številki 300. "Mask nismo prodajali. Sem pa sprejela naročila treh podjetij, proti plačilu, za okrog 40 mask. Na začetku je bila ideja, da ne bi računali, ampak nam je zmanjkalo materiala, ker smo ga porabili 10 metrov in več. Zato smo se zmenili, da nam plačajo in da ta denar vložimo v novo blago, da lahko šivamo dalje," pojasni Zaićeva.

"Ena šivilja povprečno zašije 35 mask na dan, ne štancamo 100 kosov dnevno. Material imamo, bombaž imamo, pri dobaviteljih kupujemo gosto tkan bombaž. Problem je v elastiki, ki se jo v Sloveniji težko dobi. Smo jo naročili in jo čakamo," doda. Pridne šivilje bodo z delom nadaljevale, dokler lahko, načrtujejo tudi šivanje nekaj otroških mask, nam pove.

#dobrozadobro Prva dostava uspešna ❤ Za MOK in Občino Izola #dobrozadobro #malivikingisivalnica #malivikingiteam #malivikingi

Objavil/a mali Vikingi dne Ponedeljek, 30. marec 2020

"To ni čas za kovanje dobičkov"

"Zaenkrat imam seznam ljudi, ki so me kontaktirali po naših objavah – prijatelji, znanci in neznanci, imam seznam 70 mask, ki še čakajo. Čisto vsakemu povem, da nočem plačila. Mislim, da ta situacija ni čas za kovanje dobičkov. Če stopimo skupaj, bomo šli tudi prej iz tega in hitreje zafunkcionirali," nadaljuje Željka.

Maske so iz dvoslojnega bombaža, pralne na 95 stopinj. Zraven priložijo tudi navodila, priporočila UKC. S šivanjem so začele po tem, ko je UKC objavil, naj tudi sami šivamo maske. "To ni maska, da bi bil v njej osem ur, je pa primerna za to, da gre upokojenec z njo do trgovine in nazaj. V našem bloku je precej upokojencev – vsem sem obesila za kljuko paketek z masko in navodili," je povedala.

‼ dobro se z dobrim vrača ‼ #dobrozadobro Zdaj ni čas za kovanje dobičkov in lastne interese, ampak za solidarnost,...

Objavil/a mali Vikingi dne Ponedeljek, 30. marec 2020

"Izhajali smo iz tega, da so medicinske maske potrebne v zdravstvu, da oni lahko funkcionirajo in pomagajo tistim, ki potrebujejo pomoč, za do trgovine in nazaj pa je čisto v redu bombažna maska," dodaja.

"Maksimalno se trudimo oddolžiti in pomagati v tej situaciji, kolikor je v naših močeh," dodaja Željka in se obenem zahvaljuje izolski občini, "kjer so se res maksimalno odzvali. Osebno sem jim odnesla paket mask in jim predstavila našo zgodbo. Orel je odnesel drugi paket v Koper, ostalo pa smo razdelili med ostale prebivalce in znance. En dan sem se samo vozila po Obali in delila te maske, bila sem v akciji cel dan."

Nočejo obremenjevati poštnih uslužbencev

Kot dodaja, mask ne pošiljajo po pošti, saj se jim zdi pomembno, da se pošta ohrani za nujne stvari. "Zagotovo je tudi v krajih drugod po Sloveniji kdo, ki šiva maske. Enako, kot nam je pomembno naše zdravje, nam je pomembno tudi zdravje poštnih uslužbencev. Zdi se mi pomembno, da se vsi nekako omejimo in držimo pravil, da gre ta zadeva čim prej mimo."

Njihovo dejavnost lahko spremljate prek Facebook strani Mali Vikingi oziroma njihove uradne spletne strani.

Jure Orel

Jure Orel iz Športne zveze Koper: "Prihodnji teden prihaja donacija mask, ki jih bomo razdelili med športnike"

Kontaktirali smo tudi Izolana Jureta Orla, ki je sodeloval v akciji in maske, ki so nastale izpod pridnih rok izolskih šivilj, predal Igorju Rakarju iz koprske Civilne zaščite. "Dobil sem Željkin kontakt, jo poklical in sva se zmenila, da to akcijo izpeljemo. Dogovorila sva se, da ona pokrije Izolo, ker je bila tudi z njimi v kontaktu, jaz sem vzpostavil kontakt v koprski občini. Gre za majhno, a dobrodošlo gesto v tem momentu. Tu se vidim bolj kot nekdo, ki je mogoče s svojimi objavami ali izjavami pomagal sprožiti tole. Vsekakor pa gre velika zasluga njej oziroma njenemu šiviljstvu, ki se je potrudilo to narediti," je povedal.

Igor Rakar iz koprske civilne zaščite

"Športna zveza Koper, katere predsednik sem, bo v naslednjem tednu dobila neko količin mask, verjetno okrog sto. Maske bodo namenjene športnikom v Kopru in se še odločamo, kako jih najbolj primerno razdeliti, verjetno po športnih društvih. Maske so že naročene, to sem uredil kot donacijo, tako da proračuna ne bo bolelo. Več podrobnosti o tem bomo razkrili prihodnji teden," je še dodal.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
porkamalora |  02 .04. 2020 ob  19: 39
13
Pohvalno.