Hrvati najpogosteje umirajo zaradi bolezni srca in ožilja

Zdravje

Na Hrvaškem je leta 2012 slabih 30.000 ljudi umrlo zaradi bolezni srca in ožilja. Te so bile tako najpogostejši vzrok smrti, so sporočili v Zagrebu ob današnjem svetovnem dnevu bolnikov. Na drugem mestu črne statistike glavnih vzrokov smrti je bil rak, zaradi katerega je umrlo slabih 14.000 ljudi.

Bolezni srca in ožilja ter karcinomi so povzročili tri četrtine vseh smrtnih primerov v letu 2012. Na tretjem mestu med vzroki smrti so hude poškodbe, sledijo zastrupitve, bolezni prebavil in dihal. Nekaj manj kot 3000 oseb je predlani umrlo nasilne smrti, predvsem v različnih nesrečah, samomorih in umorih. Nesreč s smrtnim izidom je bilo 49,3 na 100.000 prebivalcev, medtem ko je bila stopnja samomorov 18,2 primera na 100.000 prebivalcev, stopnja umorov pa 1,2 primera na 100.000 prebivalcev.

Hrvati sicer najpogosteje zbolevajo zaradi bolezni dihal. Leta 2012 je bilo 15 odstotkov vseh bolezni ali dobrih 1,7 milijona primerov posledica bolezni dihal. Sledijo bolezni srca in ožilja z 12 odstotki ali 1,4 milijona primeri ter bolezni mišičevja in okostja z 11,5 odstotka ali okoli 1,3 milijona primeri.

V časopisu Hrvaškega zavoda za javno zdravstvo so ocenili, da je bilo stanje zadovoljivo, ko gre za nalezljive bolezni, ker niso zabeležili veliko primerov hepatitisa, griže in podobnih bolezni. Poudarili so, da je Hrvaška, ko gre za nalezljive bolezni v povprečju razvitih držav, podobno velja za tuberkulozo. Tudi spolno prenosljive bolezni niso med tistimi, za katerimi Hrvati pogosto zbolevajo. Izpostavili so aids, obolevnost za katerim se je na Hrvaškem od leta 1986, ko se zabeležili prvi primer, obdržala na nizki ravni in je ena najnižjih v Evropi.

Deli novico: