HRVAŠKA 'TEČE ZADNJO MILJO': Nov datum za obravnavo o schengnu

Svet

Evropski komisar za notranje zadeve Dimitris Avramopulos včeraj v Luksemburgu ni želel odgovoriti na vprašanje, ali je Hrvaška po njegovi oceni pripravljena na vstop v schengen. Prav tako ni želel povedati, kdaj bo ta tema na dnevnem redu kolegija komisije. Po neuradnih navedbah naj bi sicer komisija to vprašanje po novem obravnavala 22. oktobra.

Avramopulos je poudaril, da si po najboljših močeh prizadeva, da bi komisija lahko oceno pripravljenosti Hrvaške na vstop v schengen pripravila še pred koncem njegovega mandata, in sicer iz dveh razlogov: ker si Hrvaška to zasluži in ker se je za to osebno zavzel na svojem zaslišanju za komisarja pred petimi leti.

A seveda pod enim pogojem - da Hrvaška izpolni vsa merila, je dodal komisar. Na vprašanje, ali po njegovi oceni izpolnjuje vsa merila, je odgovoril, da "tečejo zadnjo miljo" in da je treba počakati, dokler odločitev ne bo sprejeta.

Tudi na vprašanje, kdaj bo zadeva na kolegiju komisije, Avramopulos ni želel odgovoriti. Po neuradnih informacijah pa je komisija obravnavo tega vprašanja preložila s 16. oktobra na 22. oktober. Kolegij komisije bo tisti teden, kot je to običajno v tednu plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta v Strasbourgu, zasedal v torek, ne v sredo.

Tudi notranji minister Boštjan Poklukar je bil glede pripravljenosti Hrvaške na vstop v schengen danes v Luksemburgu molčeč. V povezavi s schengnom in Hrvaško čakajo na nadaljnje korake, danes se o tem niso pogovarjali ne uradno ne neuradno, je dejal.

Na konkretno vprašanje, ali Hrvaška po njihovih informacijah izpolnjuje pogoje za vstop v schengen, je odgovoril le, da se Hrvaško še ocenjuje, da je treba počakati na nadaljnje korake in da o tej temi trenutno ne želi dajati izjav.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija