HOJA DELA ČUDEŽE TUDI V GLAVI: To so razlogi, zakaj vadbene pripomočke zamenjati za par udobnih čevljev

Trendi

Kot pravi nevroznanstvenik Shane O'Mara, hoja ojača kognitivne sposobnosti naših možganov bolj kot karkoli drugega. To je po njegovem razlog, da je bolje svojo opremo za vadbo v telovadnici zamenjati za par udobnih čevljev in začeti preprosto hoditi.

"Hoja nas dela bolj zdrave, srečnejše in pametnejše," je prepričan O'Mara. To je ugotovil ne le iz svojih osebnih izkušenj, temveč iz zbranih podatkov. Kot razlaga znanstvenik, naši senzorični sistemi najbolje delujejo, ko se premikamo. Ob tem navaja študijo, ki so jo opravljali kar 20 let in je pokazala, da so se pri ljudjeh, ki več hodijo, najkasneje pokazale maligne spremembe v telesu, ti ljudje pa so bili tudi bolj odprti, ekstravertirani in prijazni. Dokazano je tudi, da ljudje, ki več hodijo, manj trpijo za depresijo.

Izkazalo pa se je tudi, da se možganski sistemi, ki podpirajo učenje, spomin in kognitivne sposobnosti, negativno odzovejo na stres in depresijo, ko pa vstanemo in začnemo hodite se naša čutila izostrijo. "Ritmi, ki so bili prej tihi, nenadoma zaživijo in spremeni se način, kako naši možgani sodelujejo z našim telesom," opisuje O'Mara. Možgani se namreč aktivirajo prav s spreminjanjem naše pozicije.

Mnogi menijo, da hoja ni zadostna vadba, a znanstvenik to misel zavrača. Kot pravi, ljudje čez dan preveč sedimo, ena ura v telovadnici pa tega ne more popraviti. Sam predlaga, da se odpravimo na sprehod, in sicer za 30 minut, vsaj štirikrat ali petkrat na teden, pri tem pa ohranjamo hitrost vsaj 5 kilometrov na uro. Pri tem je dobro, če se razgledujemo okoli in ne ubiramo le poti naravnost.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija