Novogoriški svetniki razbremenili igralnice

Goriška

Svetniki MO Nova Gorica so na včerajšnji seji občinskega sveta soglasno spremenili odlok o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča, za dejavnost prirejanje iger na srečo. Star odlok naj ne bi odražal več aktualnega stanja v realnem sektorju, saj je temeljil na osnovah starih več kot 10 let.

Vzporednice z drugimi primerljivimi občinami, so kazale na to, da so igralniške družbe v Mestni občini Nova Gorica plačevale daleč najvišje nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča. Kar je bilo, po besedah predlagatelja novega odloka, svetnika Aleša Jakina,  glede na trenutne razmere v gospodarstvu in igralniški dejavnosti nelogično in nesprejemljivo.

"Igralništvo na goriškem zaposluje približno 1.800 ljudi in predstavlja enega največjih zaposlovalcev v regiji, hkrati pa igralniška podjetja plačujejo poleg vseh ostalih davkov koncesijsko dajatev, katera za občinski proračun predstavlja znaten priliv." je bilo še zapisano v predlogu spremembe odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča. Svetniki so soglasno sprejeli odlok in tako goriške igralnice, ki predstavljajo glavno gospodarsko panogo v občini, razbremenili  visoke dajatve.

V HIT-u zadovoljni

Na sprejem odloka so se odzvali tudi v največji igralniški družbi, od kjer sporočajo, da sklep občinskega sveta Mestne občine Nova Gorica o znižanju nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča sprejemajo z zadovoljstvom, saj je bila sprememba odloka po njihovem mnenju  več kot nujna. "Odločitev mestnih svetnikov ureja doslej povsem neutemeljeno in previsoko obremenitev prirediteljev iger na srečo v občini, ki so bili v primerjavi tako s konkurenco kot z drugimi dejavnostmi v občini na ta način izrazito omejeni. Nova osnova za izračun nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča je realnejša in zato niti ne toliko velikodušna, saj je občina z njo končno uredila v nebo vpijajoča nesorazmerja."

Odločitve, so zapisali v Hitu, ne gre razumeti kot odrekanja ali darila, temveč kot povsem razumno potezo. Prepričani so, da bi z ustreznim dogovorom problematiko plačevanja nadomestil sicer lahko skupaj uredili že prej.

Deli novico: