GROZI MERCATORJU STEČAJ? To je zelo verjeten scenarij, pišejo Hrvati

Svet

Današnji sestanek predstavnikov Mercatorja in Fortenove skupine s predstavniki SID banke, ki se nanaša na predlog o prenosu Mercatorja z Agrokorja na Fortenovo skupino, je v ospredju pozornosti tudi v hrvaških medijih. Zagrebški Jutarnji list piše o tem, da je stečaj Mercatorja zelo verjeten scenarij, v kolikor ne bo dosežen dogovor o prenosu Mercatorja na Portenovo, čemur je do sedaj nasprotovala SID banka, medtem ko so predstavniki ostalih 23 bank soglašali s prenosom. 

Pogodbo o finančnem prestrukturiranju med Mercatorjem in bankami, ki ga je leta 2014 podpisal Ivica Todorić vsebuje določbo, po kateri morajo z morebitno spremembo lastništva Mercatorja soglašati vse banke upnice. V kolikor ena izmed bank ne da soglasja, gre celoten dolg na takojšnje poplačilo, kar lahko povzroči stečaj Mercatorja.

Avtor članka je v Jutarnjem listu prepričan, da tiči ključni razlog, zaradi katerega je do sedaj SID banka kot edina odklanjala možnost prenosa, v neposrednem vplivu slovenske politike na delovanje banke, zato ne vidi velikega optimizma v današnjem sestanku. Temu v prid navaja tudi izjave slovenskega gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki je v intervjuju za Mladino septembra letos dejal, da si je treba vzeti čas za reševanje usode Mercatorja.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija