ZAPOSLENI KOMUNALE IZOLA POTRDILI DOBRO PRIPRAVLJENOST: Tudi v sinočnjih izrednih vremenskih razmerah (FOTO)

Izola

Vsled vremenskim napovedim in dejanskemu vremenskemu dogajanju, je bila zaradi poplavljanja morja dežurna ekipa Komunale Izola na terenu nepretrgoma od včeraj popoldan, vse do današnjega poznega dopoldneva. Zaradi vztrajnega poplavljanja morja se je zvečer dežurna ekipa še dodano okrepila.  

Dežurna ekipa Komunale Izola je bila za zaradi slabih vremenskih napovedi na terenu že včeraj popoldan. Takoj ko je morje doseglo kritično višino, se je dežurna ekipa še dodatno okrepila in nemudoma pričela z aktivnostmi za omejitev poplavljanja. V  poznih popoldanskih urah je morje najprej poplavilo Veliki trg v Izoli, kjer je v kratkem času višina vode dosegla okrog 40 do 45 cm. Južni veter in obilno deževje sta prispevala k temu, da je voda poplavila tudi nižje ležeče mestne ulice –prodrla je vse do Gasilske ulice.

Delavci Komunale so iz odtočnih kanalov odstranjevali lubje in druge naplavine, ki so ovirale odtekanje vode, preverjali in čistili meteorne jaške in rešetke ter pomagali pri prenosu in postavitvi protipoplavnih vreč. Prve vreče s peskom je Komunala Izola pripravila in pripeljala ob 20.40 uri, s katerimi je zavarovala Ulico ob stolpu in Gasilsko ulico. V nadaljevanju so za potrebe gasilcev, pripravili še 100 dodatnih protipoplavnih vreč.

Po izvedenih najnujnejših interventnih delih, je v nočnih urah sledil še ogled območja Svetilnika, kjer je morje nanosilo kamenje in ob tem poškodovalo pomol. Danes, okrog 5. ure zjutraj, se je ponovno izvedel pregled vzdolž obale ob mestnem jedru. Ob 6. uri je morje pričelo ponovno poplavljati na območju Velikega trga. Delavci so bili nemudoma aktivirani in ponovno pričeli s čiščenjem odtokov in jaškov ter javnih površin na Sončnem nabrežju.

Na Komunali Izola smo danes zjutraj pripravili in odpeljali še 250 protipoplavnih vreč (7500 kg peska) ter v dogovoru s Civilno zaščito pripravili še 50 dodatnih oz. rezervnih vreč. Ob 8.00 uri so delavci Komunale, skupaj z redarstvom, Civilno zaščito, občani ter gasilci, začeli z raznosom protipoplavnih vreč in nudili pomoč pri reševanju poplavljenih stanovanj,  poslovnih prostorov, trgovin itd.

Kljub višji plimi, je bilo danes zjutraj poplavljeno manjše območje, saj sta pojenjala tako južni  veter kot deževje. Voda je na Velikem trgu segala 20 do 25 cm visoko, na Manziolijevem trgu in Kocjančičevi ulici 20 cm, poplavljen je bil tudi del Ljubljanske ulice. Okrog 9.20 je nato voda pričela upadati. Sledilo je pometanje ulic in čiščenje glavnih prometnic v Izoli. Višina morja je v pretekli noči dosegla najvišji nivo po letu 1969.

Komunala Izola je preventivno (v kolikor se stanje še ne bi umirilo) poskrbela za nabavo dodatnih zalog peska, vreč in ostalega potrebnega materiala, za preprečitev oz. omejitev poplavljanja morja. Kanalizacijski sistem v občini Izola, s katerim upravlja Komunala Izola, je ves čas izrednih razmer deloval brezhibno in brez zastojev. Tudi v tokratnih izrednih vremenskih razmerah, je Komunala Izola dokazala, da so vse ekipe zaposlenih dobro organizirane in pripravljene tudi na takšne izredne vremenske razmere ter da je skrb za zaščito javne infrastrukture, kot tudi nudenje pomoči občanom, na prvem mestu.

Deli novico: