Grčija s trojko išče dogovor glede javnofinančne vrzeli

Grška vlada s trojko še vedno išče dogovor glede vprašanja t.i. javnofinančne vrzeli v prihodnjem letu, od katerega bo odvisno, ali bo dobila nov obrok posojila, težak milijardo evrov. Grčija upa, da bo dogovor z Evropske komisijo, Evropsko centralno banko in Mednarodnim denarnim skladom dosegla pred vrhom evroskupine, ki bo 9. decembra.

Evroskupina ne bo prižgala zelene luči za naslednji obrok posojila, če Grčija pred tem ne bo izpolnila obljubljenih ukrepov, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Bruselj je Atene namreč že opozoril, da zaostajajo pri izpolnjevanju danih obljub, dogovorjenih s trojko mednarodnih posojilodajalcev.

Vrzel v grških javnih financah bo prihodnje leto "velika" 1,2 miljarde evrov

Mednarodni upniki ocenjujejo, da bo vrzel v grških javnih financah prihodnje leto znašala 1,2 milijarde evrov, v Atenah pa vztrajajo, da ne bo presegla 500 milijonov evrov. Ta manko bi bilo po ocenah grške vlade mogoče zapolniti z reformo sistema socialnega zavarovanja.

Grški poslanci sicer še niso zaključili razprave glede proračuna za leto 2014, po sedanjih napovedih pa naj bi parlament o proračunu odločal v četrtek.

Trojka je Grčiji odobrila dva programa pomoči

Skupaj je trojka Grčiji doslej odobrila dva programa pomoči; najprej 110 milijard evrov, nato pa še 130 milijard evrov in delni odpis dolga v višini prek 100 milijard evrov. Vse glasnejši pa so namigi, da naj bi Grčija potrebovala nov program pomoči.

Atene so se v zameno za posojila zavezale k ostremu varčevanju. Skladno s tem so zvišale davke, znižale socialne transferje, pokojnine in plače javnih uslužbencev, v javnem sektorju pa so tudi odpuščale.

Deli novico: