GOOGLE NAJAVIL NOVO, BREZPLAČNO STORITEV: Telefoni bodo sproti prepisovali (VIDEO)

Tehnologija

Google je najavil storitev Live Transcribe, ki omogoča strojno pretvarjanje govora v tekst v realnem času. Gre za brezplačno rešitev, ki bo s pomočjo tehnologije samodejnega strojnega podnaslavljanja povečala dostopnost govornega sporazumevanja v realnem času med drugim za gluhe in naglušne. Rešitev podpira tudi slovenščino.

Live Transcribe bo najprej deloval na napravah z mobilnim operacijskim sistemom Android. Na Googlovih mobilnikih Pixel 3 bo prednameščen, v razvojni različici pa je že na voljo v Googlovi spletni trgovini Play Store - za slovenske uporabnike so jo poimenovali Sproten prepis.

Rešitev podpira več kot 70 jezikov, s čimer pokriva več kot 80 odstotkov svetovnega prebivalstva. Zagon transkripcije govora v realnem času je možen znotraj vsake aplikacije, s klikom na standardno sistemsko ikono za dostopnost, so v Googlu še zapisali na svoji spletni strani.

Osrednja tehnologija v ozadju rešitve je samodejna prepoznava govora oziroma v angleškem jeziku automatic speech recognition (ASR), ki računalnikom omogoča zaznavo govorjene besede in pretvorbo te v tekst za branje.

Google že dlje časa uporablja tehnologijo ASR med drugim za samodejno podnaslavljanje video posnetkov na video portalu Youtube. Live Transcribe deluje s pomočjo povezave z Googlovimi strežniki za prepoznavo govora, pri čemer je ta zasnovana tako, da ne zahteva prekomernega prenosa podatkov.

Videoposnetek testiranja nove tehnologije si lahko ogledate spodaj.

Rešitev so razvili v sodelovanju z ameriško univerzo Gallaudet, specializirano za izobraževanje gluhih in naglušnih. Glavni motiv za razvoj rešitve Live Transcribe je namreč omogočiti gluhim in naglušnim čim bolj učinkovito sodelovanje v pogovorih v realnem času.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija