GLASBA ZDRUŽILA VEČ KOT STO GODBENIKOV IN PEVCEV: Na skupnem odru prvič stali trije istrski ustvarjalci (FOTO)

Koper

Koprska protokolarna dvorana sv. Frančiška Asiškega je bila minulo nedeljo prizorišče glasbenega in pevskega druženja treh ustvarjalcev s skupno več kot 100 nastopajočimi. Občinstvu so se prvič na skupnem odru predstavili pevke in pevci Mešanega zbora Obalca, Mešanega pevskega zbora Obala Koper in Pihalnega orkestra Marezige.

Vsi tri sestavi delujejo na območju slovenske Istre, prijateljske vezi med sodelujočimi pa je spletla glasba. Tako sta dva pevska zbora brez obotavljanja sprejela povabilo organizatorja, Pihalnega orkestra Marezige, da dan po slovenskem kulturnem prazniku pripravijo večer za zveste poslušalce.

Občinstvu se je najprej predstavil Mešani pevski zbor Obalca, ki ga zadnjih 8 let vodi Sonja Mezgec. Zbor je bil ustanovljen leta 2001, v tem času pa se lahko pohvalijo s številnimi prejetimi priznanji. Lani so uspešno predstavili slovensko zborovsko pesem na festivalih v Krakovu na Poljskem in v Trstu. V Kopru so se poslušalcem predstavili z delom norveškega skladatelja Ole Gjelo, nadaljeval pa s skladbami slovenskih avtorjev, Jožeta Privška in Branka Dernača ter Alojza Srebotnjaka.

Oder so nato prepustili Mešanemu pevskemu zboru Obala Koper, ki je nastal že leta 1977 in od tedaj velja za enega kakovostnejših slovenskih zborovskih sestavov. Na nedavnem Regijskem tekmovanju slovenskih pevskih skupin v Postojni je zbor Obala prejel edino zlato priznanje z odliko, poleg drugih priznanj pa sta kar dve priznanji odšli v roke dirigenta in skladatelja Andreja Makorja, ki zbor vodi zadnja tri leta. Predstavili so se z ljudskim programom, med katerimi sta bili kar dve Makorjevi priredbi, omeniti pa velja tudi priredbo mlade skladateljice Federice Lo Pinto, ki tudi prepeva v tem zboru.

Številno občinstvo, ki je napolnilo dvorano, je nato prisluhnilo največjemu sestavu večera – Pihalnemu orkestru Marezige, ki se ponaša z več kot 110-letno tradicijo. Pod vodstvom dirigenta Aleša Groska je orkester leta 2017 na državnem tekmovanju osvojil zlato plaketo v svoji kategoriji. Več kot 60 glasbenikov je poslušalce popeljalo v svet filma z nekaterimi dobro znanimi deli, kakršna je zagotovo Bernsteinova West Side Story.

V sklepnem delu pa so na oder stoplili vsi skupaj – več kot 100 godbenikov in pevcev je poskrbelo, da so poslušalci obudili spomine na črno-bele westerne z nepozabnimi Morriconejivimi melodijami, s pacifiškimi sanjami pa so se sprehodili do Havajev. Koncert se je sklenil v duhu prijateljstva in povezovanja – glasba daje veliko! Nastopajoči so se ob tem iskreno zahvalili vsem prisotnim in podpornikom, ki z obiskovanjem kulturnih prireditev omogočajo ljubiteljsko kulturno ustvarjanje.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
pajade |  16 .02. 2020 ob  12: 22
Nekdanja občinska oblast je skoraj vedno poslala nekoga na take prireditve - kot predstavnika občine. Z Bržanovim vodstvom pa to ni več potrebno.... se mi zdi, da tudi tokrat ni bilo nikogar.