GANTAR: Svetovalna skupina za covid-19 se bo preoblikovala, v njej sodeluje preveč ljudi

Slovenija

Minister za zdravje Tomaž Gantar je napovedal možnost preoblikovanja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu. V skupini danes sodeluje precej več ljudi, kot jih je bilo dejansko imenovanih vanjo, je pojasnil in dodal, da si pogosto izmenjujejo precej različna mnenja. "Težko je potem na ta način operativno delati," je povedal.

Mario Fafangel

Iz svetovalne skupine je namreč danes izstopil predstojnik Centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel.

Gantar je v današnji izjavi za medije poudaril, da bo zelo verjetno to skupino preoblikoval in zmanjšal število članov. Vanjo pa bi, kot je pojasnil, ponovno povabil tudi Fafangla. Gantar sicer Fafangla izredno ceni. Povedal je, da sta se tudi večkrat dobila in se dogovarjala. "Razumem tudi njegovo slabo voljo in moram reči, da sem jo dostikrat z njim delil," je dodal.

Tomaž Gantar

"Glede na to, da je član skupine, ki si praktično cele dneve izmenjuje mnenja prek sporočil, in da so ta mnenja zelo različna, da dostikrat seveda tudi ne peljejo nikamor, čeprav se na koncu sprejema skupne odločitve, je pa verjetno nekje točka, kjer se takšnega načina dela naveličaš," je povedal.

Razlogov za Fafanglov izstop Gantar sicer podrobneje ni komentiral. "Dejstvo je, da se verjetno dostikrat ni strinjal z načinom in razmišljanji posameznikov tudi znotraj skupine. Če ne moreš narediti koraka naprej, verjetno pač sprejmeš drugačno odločitev," je dejal.

Ob tem je minister navedel, da se bo najprej pogovoril s posamezniki, ki bi jih želel vključiti v svetovalno skupino, šele nato pa skupino preoblikoval.

V izjavi za medije se je Gantar dotaknil tudi cepljenja proti covidu-19. Spomnil je, da evropska agencija za zdravila obravnava dve vlogi, in sicer podjetja Moderna in podjetja Pfizer.

"Upam, da bodo čim prej dobili to soglasje. Dobili pa ga bodo, ko bo evropska agencija ocenila, da je to cepivo dovolj varno in so koristi večje od morebitnih rizikov stranskih učinkov. Tisti hip, ko to bo, bomo mi pripravljeni, da pričnemo s cepljenjem," je povedal minister. Dodal je, da nimajo in ne morejo imeti informacij, kdaj bo cepivo odobreno.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Obala1 |  07 .12. 2020 ob  21: 11
Idealna komisija bi bila v sestavi Tomaž, Gantar in Tomaž Gantar ....Tomaž opazi se da ne obvladaš, edino je še Pretnar slabši, zato odstopi
kokodek |  07 .12. 2020 ob  17: 47
naj si Janša vzame še pol ure več dnevno na twiterju in ukinimo skupino in vladnega govorca!!!!